Miért szerelővel cseréltessük ki a gumiabroncsokat és ne otthon csináljuk?

2020-10-06 11:34:00

Miért szerelővel cseréltessük ki a gumiabroncsokat és ne otthon csináljuk?

Sokan vannak, akik otthon próbálják meg lecserélni az autójuk nyári gumiját télire, vagy éppen fordítva, hogy ezzel pénzt takarítsanak meg.

Ugyan a KRESZ könyvekben részletesen le van írva a kerékcsere elmélete, azonban a gyakorlatban ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek olvasva tűnik.

Persze, ha valaki autószerelő, és megvannak az ehhez szükséges eszközei, szerszámai, akkor nincs ezzel gond, ám más esetben már annál inkább.

Most annak a fontosságáról ejtenénk pár szót, hogy miért kell gumishoz vinni az autót, illetve, hogy miért problémás, ha valaki otthon egyedül próbálná meg kicserélni az abroncsokat.

Az autó megemelése otthon, és egy szervizben

Ahhoz, hogy az abroncsokat ki lehessen cserélni, első lépésként meg kell emelni az autót.

Minden gépkocsihoz gyárilag adnak egy emelőt, ami ugyan nem egy komplett kerékcsere miatti emelésre szolgál, mégis otthon, jobb híján ennek segítségével szokott történni a művelet.

Az emelő használatához is gyakorlat kell – nem mindegy, hogy hol emeljük meg az autót.

Ennek hiányában ugyanis megeshet, hogy a jármű egyszer csak lefordul róla, azt pedig mondanom sem kell, hogy ezzel mekkora kárt okozunk, arról nem is beszélve, hogy balesetveszélyes, és visszafordítani sem egyszerű.

Ezzel szemben a szervizben a szakemberek egy stabil, speciális emelőt használnak ahhoz, hogy hozzáférjenek a kerekekhez, így esély sincs arra, hogy leessen róla az autónk.

A kerekek le- és felszerelésének menete

A kerékcsere már önmagában is egy erősebb fizikumot igénylő szerelési művelet, hát még akkor, ha a kerékcsavarokat nem a megfelelő eszközzel próbálják meg eltávolítani, vagy éppen felhelyezni.

Az otthoni csere általában a gyári kerékkulccsal szokott történni, ami nem a legkiválóbb minőség, éppen ezért nem is könnyű vele dolgozni, emiatt pedig a próbálkozás közel sem nevezhető gerinckímélő mutatványnak.

De a csavarok meghúzása is nehézkes, ugyanis az átlagember nem tudja, hogy a csavarokat milyen nyomatékkal kell meghúzni, ami nagyon fontos, mert azok nem lehetnek sem túl lazák, sem pedig túl szorosak.

Ez pedig egy szervizben végzett cserével elkerülhető, ugyanis ott nyomatékkulccsal történik a csavarok meghúzása.

És még egy dolog, ami miatt kiemelten fontos a szervizben elvégzett gumicsere

Egy korábbi cikkemben már említettem a centrírozás fontosságát (LINK a négyévszakos abroncsokról szóló cikkre), ám most egy kicsit bővebben is beszélnék róla.

Minden kerékcsere után kiemelten fontos a kerék kiegyensúlyozottságának leellenőrzése, akkor is, ha csak keveset van használva az autó.

Ugyanis, ha a kerekek kiegyensúlyozatlanok, az rázhatja a futóművet és a kormányt is, ami nem mindig érezhető, mert a futómű gumi alkatrészei elnyelhetik ezt a rázkódást, ám az attól még jelen van.

Mi tehát a konklúzió?

A gumik cseréjét nem lehetetlen otthon elvégezni, ám meglehetősen nehéz és akár még balesetveszélyes is lehet, ha avatatlan kezek próbálják meg véghez vinni.

A szerelőt pedig így se, úgy se lehet megúszni, mivel a kerekek kiegyensúlyozottságát mindenképpen – a saját, és mások biztonságának az érdekében is – ellenőriztetni kell, amit csak egy szerelő tud megtenni.

Ha szükséged van téli, vagy nyári gumikra, amiket elvihetsz felszereltetni, látogass el webshopunkra!