Ebből tudhatod, mekkora méretű gumi kell az autódra!

2021-03-01 17:22:00

Ebből tudhatod, mekkora méretű gumi kell az autódra!

Sok minden van, amire az abroncsok megvásárlásánál figyelni kell, és amikről sosem szabad megfeledkezni.

Ilyen fontos dolog például a gumiknak a mérete is, ami gyakorlatilag csak egy célt szolgál: a biztonságos, balesetmentes közlekedést.

Ezért sem árt egy kicsit olvasgatnia a témában annak, aki annyira nem járatos benne, de legalábbis érdemes segítséget kérni valakitől, aki ért hozzá.

Mi is azért írjuk ezt a cikket, hogy egy kicsit megkönnyítsük az abroncs vásárlást: összeszedtünk mindent, amit az abroncsok méretezéséről tudni kell.

Ezt jelentik a jelzések az abroncsokon

Mindenekelőtt azt nézzük meg, hogy a különféle számok és betűk, amiket a gumikon lehet látni, mit is jelentenek pontosan.

Vegyük példának a következőt: 195/55 R 16 87V.

A 195/55 azt jelenti, hogy 195 mm szélességű az abroncs futófelülete, vagyis gyakorlatilag maga az abroncs, az 55 pedig a gumi magasságát jelöli, pontosabban azt, hogy az abroncs magassága a 195 mm-nek az 55%-a.

Az R betű azt mutatja, hogy radiál szerkezetű gumiabroncsról van szó (ez lehet még D, vagyis diagonál is).

A 16 pedig szintén egy nagyon fontos adat, hiszen ebből lehet tudni, hogy az adott gumit 16” átmérőjű felnire lehet felhelyezni.

Hátra van még a 87V: a 87 adja meg, hogy mennyi az adott abroncs maximális terhelhetősége, a V pedig azt jelöli, hogy mi az a sebességhatár, amit a gumi képes tartósan, hosszútávú következmények nélkül megtenni.

A sebességindexet az ABC betűivel adják meg, és minden betű más-más sebességet jelöl: a V jelölés például 240km/h-nak felel meg.

Mit ajánlanak a gyártók?

Ma már szinte minden autóhoz adnak ajánlásokat a gyártók azzal kapcsolatban, hogy mekkora abroncsot lehet nyugodtan felszerelni az adott járműre.

Szerencsére, általában több méretet is meg szoktak adni, így nem feltétlenül kell egyetlen egyre szorítkozni, de mindenképpen érdemes a gyártói ajánlások közül kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Ha nem találod az ajánlást az autódra, akkor sincs baj, mert kalkulátorunk[S21]  segítségével az autód típusának megfelelően is keresgélhetsz a gumik között.

Mi történik, ha mégsem az ajánlásnak megfelelő méretű abroncs van az autódon?

Jelenleg Magyarországon nem kell bevezetni a forgalmiba, hogy mi az az abroncsméret, amivel közlekedhet az adott autó, úgyhogy ez valóban inkább csak egy ajánlás, akárcsak az, hogy mikor kell lecserélni a szezonális gumikat.

Az ajánlásoktól egyébként minimális mértékben el lehet térni, a megfelelő váltómérettel.

A váltóméret akkora abroncsot jelöl, aminek átmérője minimum és maximum 2,5%-kal kisebb vagy nagyobb az ajánlott méretnél.

Azonban annak ellenére, hogy a forgalmiba nem kell ezt bevezetni, már csak azért sem ajánlott ezzel „szórakozni”, mert a műszaki vizsgán nagy valószínűséggel nem fognak átengedni, ha jóval nagyobb, vagy kisebb méretű gumik vannak az autón.

De akár még az is megeshet, hogy egy egyszerű közúti ellenőrzés során elveszik emiatt a forgalmid.

Hogy miért?

Egyszerűen azért, mert nem megfelelő.

Válassz Te is az autódnak megfelelő méretű abroncsokat!

Webshopunkban könnyedén tudsz válogatni a Neked megfelelő méretű abroncsok közül kalkulátoraink segítségével.

Kereshetsz konkrétan méretek szerint, megadhatod a terhelési és sebesség indexet is, de akár az autód típusa szerint is szűrheted a találatokat, így biztosan nem lehet elhibázni az abroncsvásárlást!

 

[S21]link: https://gumidiszkont.hu/