NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Amit a nyári gumikról tudni kell

2021.03.25. 15:38


Akárcsak a téli, úgy a nyári gumikra való áttérésről sem szabad megfeledkezni, hiszen rendkívül fontos, hogy az adott szezonnak megfelelő abronccsal közlekedjünk az utakon.

Amit a nyári gumikról tudni kell

Akárcsak a téli, úgy a nyári gumikra való áttérésről sem szabad megfeledkezni, hiszen rendkívül fontos, hogy az adott szezonnak megfelelő abronccsal közlekedjünk az utakon.

Sokan úgy gondolják, hogy ha a téli gumi a téli időjárási viszonyok között helyt tud állni, akkor a nyári csapadékkal is meg tud birkózni.

Ám ez nem teljesen így van: ugyan a téli gumival akár nyáron is lehetne közlekedni, de mind a téli, mind pedig a nyári gumiabroncs az adott évszak időjárási körülményeinek megfelelően lett megtervezve, ezért sem helyettesíthetők egymással.

Teljesen másképp viselkedik a téli gumi a nyári időjárási körülmények között, így feltétlenül cserélni kell, ha eljött az idő!

De lássuk, miért is van erre szükség.

A nyári gumik jellemzői

A nyári gumik elsősorban anyagösszetételükben különböznek a téli gumiktól, ugyanis ezek sokkal keményebb anyagból készülnek, egészen pontosan szilika keverékből.

Ennek az az előnye, hogy a gumik a meleg hatására is kemények maradnak, nem deformálódnak el.

Ez azért fontos, mivel nyáron az aszfalt elképesztő mértékben felforrósodhat, akár 50 oC-ra vagy magasabbra is – ehhez még hozzáadódhat a gyors tempóból keletkezett plusz hő, amit bírniuk kell az abroncsoknak.

Általánosságban elmondható, hogy +7 fok fölötti hőmérsékletre tervezték, tehát efölött már képes biztosítani a kellően biztonságos tapadást.

Ha nem cseréled le időben az abroncsodat, akkor a gumik nem fognak jól tapadni, ami pedig balesetveszélyes helyzeteket teremthet.

Ilyen mintázatokkal találkozhatunk nyári gumikon

Akárcsak a téli, úgy a nyári gumikon is vannak „mélyedések”, barázdák, a már jól ismert és többször is említett „aquaplanning” elkerülésének érdekében, hiszen egy nyári zápor is jelentős mennyiségű csapadékot jelent.

A nyári gumiknak többféle mintázata is van, egészen pontosan három: az aszimmetrikus, a forgásirányos és a kötetlen forgásirányos.

Ezek között a legjelentősebb különbség csupán annyi, hogy milyen irányba lehet őket felszerelni az autóra.

A legtöbb abroncs ma már jellemzően aszimmetrikus mintázattal rendelkezik, ám ezeknél kiemelten fontos, hogy nem kerülhetnek fel akárhogy, akármilyen irányban az autóra.

Hogy egy kicsit pontosabbak legyünk: a nyári gumiknak a futófelületük közepén egy mély barázda fut végig, amit további kisebb, ám mély barázdák egészítenek ki; ezeknek a segítségével tudja elvezetni az utakon felgyülemlett vizet.

Nem érdemes elsumákolni

Akárcsak a téli, úgy a nyári szezonban is érdemes az aktuális időszaknak megfelelő abronccsal közlekedni, és nem csak a biztonság, hanem a gumik élettartama miatt is.

Hiszen, ha nem a tervezett körülmények között futnak – tehát például, ha nyáron is téli gumit használsz – akkor gyorsabban kophat, de akár el is deformálódhat.

Így tehát, ha a következő nyári időszakra új abroncsokra lenne szükséged, ne habozz felkeresni webshopunkat!


Miért mi?
 • Ingyenes kiszállítás másnapra az ország egész területén
  Amennyiben legalább 4 gumiabroncsot rendel, délig leadott rendelését a következő munkanapon megkapja
 • Főszezonban (minden év március 11-május15.-ig és október 10.-december 31.-ig) a  futárszolgálatok "extrém terhelése" esetén 4-5 munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Kérjük ennek figyelembe vételét a rendelés leadásakor
 • Vegye át személyesen 
  átvételi pontunkon
 • 100% magyar cég vagyunk, 19 éve gumiszereléssel és értékesítéssel foglalkozunk
  így magyar áfás számlát (27 %)állítunk ki minden eladásról
 • 30.000 féle abroncs 
  személy, kisteher, teher, motor gumi, felnik
 • Pénzvisszafizetési garancia 
  ha mégsem elégedett a vásárlással
Átvételi pontok
Átvételi pontok

A megrendelt abroncsokat felszereltetheti az ország számos gumiszervizében.

 • 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán u 37