Te helyesen tárolod az abroncsokat?

2021-12-21 20:43:00

Te helyesen tárolod az abroncsokat?

Akár a téli, akár a nyári gumi cseréjéről van szó, az abroncsok megfelelő tárolását illetően gyakran kerekedik vita.

Sokan csak bedobják a garázs valamelyik polcára, vagy hely híján hozzátámasztják a falhoz őket.

Bele se gondolunk ilyenkor, hogy helyes vagy helytelen az adott módszer, pedig a helyes tárolás akár évekkel is meghosszabbíthatja az abroncs élettartamát.

Miért fontos, hogyan tároljuk az abroncsokat?

Köztudott, hogy az abroncsok élettartama 10 év a gyártástól számítva, amennyiben persze nem kopik el hamarabb a fokozott használattól.

Ez az időtartam azonban csökkenthető, és nem is kell hozzá sokat tenni: elég, ha nem megfelelően tároljuk a gumikat, ez az egyik legfőbb ok, ami miatt nem elegendő a fészer sarkában ledobni. 

A rosszul tárolt gumiabroncs veszít a minőségéből, sőt, el is deformálódhat, ami miatt nem csak hamarabb jön el az új gumi vásárlásának ideje, de nagyobb eséllyel kaphatunk defektet, és a tapadása is megváltozhat, ami balesetveszélyes helyzetek kialakulását idézheti elő.

Milyen a helyes tárolás?

Az abroncsot tárolás közben védeni kell a különféle fizikai hatásoktól, mint például a közvetlen napfény, magas páratartalom vagy a szélsőséges hőmérséklet, továbbá nem tanácsos akkumulátor közelében sem tárolni.

Mindezek mellett a felakasztott vagy falnak támasztott autóabroncsok is veszélyben vannak, ugyanis jelentősen eldeformálódhatnak az egyoldalú terhelés következtében.

A helyes tárolás felnire szerelt abroncsok esetén az, hogyha egymás tetejére helyezzük őket, felni nélküli abroncsok esetén pedig állítva szükséges őket tárolni, mégpedig úgy, hogy időről-időre fordítunk rajtuk egy keveset, hogy ne egy helyre irányuljon folyamatosan a terhelés.

Mielőtt eltesszük a gumit a megfelelő helyre, ügyeljünk rá, hogy megjelöljük, melyik oldali, illetve első vagy hátsó gumiról van-e szó, és ne hagyjuk le a forgás irányát sem.

Nincs hova tenni a gumit, mit tehetek?

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy az óriási garázsában elegendő hely álljon rendelkezésére a gumik szakszerű tárolásához.

Ilyenkor sincs veszve az ügy, hiszen manapság már létezik olyan szolgáltatás az autógumi forgalmazó cégeknél, mely során meghatározott ideig (általában a téli-nyári vagy nyári-téli váltás közötti intervallum erejéig) tárolják a gumijainkat.

Ez rendkívül praktikus, ugyanis nem foglal helyet az otthonunk semelyik pontján, továbbá nyugodtak lehetünk a szakszerűséget illetően is.

Az ilyen „gumihotelek” további előnye, hogy a gumik pakolását, tisztítását sem nekünk kell elvégezni, és még plusz körrel sem jár, ugyanis gumicserére egyébként is kellene mennünk évente kétszer.

A gumidiszkont gumihotelje 

Ha megbízható helyen szeretnéd tárolni az autógumi szetted, akkor a legjobb helyen jársz!

Nálunk nem csak a megfelelő gumiabroncsot találhatod meg, hanem utána tehetsz is érte, hogy a lehető leghosszabb ideig szolgálhasson Téged.

Gumihotelunk ideális helyszín a téli és nyári gumiszettek tárolására, ráadásul úgy, hogy a pénztárcádba sem kell túlságosan mélyen belenyúlnod.

További információkért vedd fel velünk bátran a kapcsolatot!