Önfelfújó gumiabroncs: ez a jövő, vagy csak egy érdekes próbálkozás?

2021-10-18 13:39:00

Önfelfújó autógumi: valljuk be, ez már első olvasásra is rendkívül szimpatikus dolognak tűnik.

Azonban, ha ezt jobban átgondoljuk, az előzetes szimpátia után egy kis futurisztikus érzés is elkaphat minket, hiszen annak ellenére, hogy évek óta beszélnek róla, mégsem képezi még most sem a mindennapjaink részét.

Vajon tényleg az önfelfújó gumiké a jövő, vagy örökké csak egy hangzatos ötlet marad?

Önfelfújó autógumi: mi ez pontosan?

Sajnos nem az, amire elsőre gondolnánk, ugyanis a teljesen lapos, defektes gumink továbbra sem tudja majd magát felfújni semmilyen körülmények között.

Ellenben az alacsony guminyomású kerekek igen, legalábbis, ha megfelelő abronccsal vannak ellátva.

Az új típusú autókat már guminyomásérzékelő szenzorral ellátva állítják forgalomba, és amikor ez érzékeli, hogy csökkent a nyomás, nem kell bajlódnunk azzal, hogy a szerelőhöz vagy a benzinkútra szaladunk, hanem a gumi pótolja magának a hiányzó levegőt.

Hogyan tudja magát egy gumi felfújni?

Valójában egy nagyon egyszerű szerkezet oldja meg ezt a feladatot: a felnihez közel elhelyezve található egy szelepekkel ellátott gumitömlő, mely a kinti levegővel van összeköttetésben, és akkor nyit ki, ha a nyomás egy bizonyos határszint alá esik.

Ezek a szelepek képesek korrigálni a nyomást, így megkímélhetjük magunkat az alacsony guminyomás okozta hatásoktól, például a megnövekedett fogyasztástól.

Búcsút inthetünk a pótkeréknek?

Sajnos nem!

Ahogy már említettük, remek elgondolás az önmagát felfújni képes abroncs, ám a pótkereket nem tudja helyettesíteni semmilyen körülmények között.

A pótkerék a defektes, tehát lyukas gumi helyett használatos, amit sajnos lehetetlen felfújni, legyen bármilyen fejlett a technika.

Ennek a gondnak áthidalására léteznek ún. defekttűrő gumiabroncsok, ám ezek teljesen más elven alapszanak: felfújni ezek sem tudják magukat, csupán a merevített oldalfal lehetővé teszi, hogy egy kisebb sérülés esetén a legközelebbi szervizig eljussunk vele kerékcsere nélkül.

Számíthatunk az önfelfújó gumik elterjedésére?

A kérdés fogós, a jövő sok meglepetést tartogathat, ám a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy várnunk kell még arra, hogy ez a fejlesztés a mindennapok részévé válhasson.

Ennek oka, hogy egyrészt a fejlesztés nem tökéletes, továbbá az „okos gumik” nem ugyanazon árfekvésben mozognak, mint hagyományos társaik.

E két tényező kombinációja még nem támogatja az önfelfújó abroncsok mindennapos, általános elterjedését.

Elakadtál abban, hogy milyen abroncsra van szükséged? Segítünk!

Defekttűrő, önfelfújó, négyévszakos, téli-nyári?

Nem csoda, ha belekavarodtál, vannak helyzetek, amikor nehéz a döntés ezekkel kapcsolatban.

Webáruházunk munkatársai állnak rendelkezésedre a kérdéseiddel kapcsolatban, továbbá itt minden típusból megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet a karosszéked kényelméből.

Nézz szét a kínálatban, és rendeld meg a Te abroncsod a lehető legkedvezőbb áron!

Ne feledd, a jó autógumi a biztonságod teremti meg!