Mit csináljak az elhasznált abroncsokkal?

2022-05-19 17:26:00

Mit csináljak az elhasznált abroncsokkal?

A téli-nyári gumicsere idején van, hogy nem csupán az abroncs cseréje vagy az új gumi megvásárlása válik feladattá, hanem az is, hogy valamit kezdjünk a használt darabokkal.

Itt most nem a téli vagy nyári gumi tárolásra gondolunk, hanem azokra az abroncsokra, melyektől használhatatlanságuk miatt szeretnénk megszabadulni.

A tönkrement autógumikat nem dobhatjuk csak úgy a szemétbe, ugyanis veszélyes hulladéknak minősülnek, és speciális tárolást, kezelést igényelnek.

A problémát igenis komolyan kell venni, ugyanis Magyarországon évente körülbelül 3 millió abroncs válik használhatatlanná, és ezekről mind gondoskodnunk kell a környezet súlyos szennyezésének elkerülése érdekében.

Cikkünkben megmutatjuk, mit csinálj a lestrapált abroncsokkal!

Kezdjük az elején: ezt semmiképp ne csináld!

Bizonyára Te is ismersz különféle praktikákat, amiket a használt autógumival lehetne csinálni.

Sajnos az abroncsok virágágyásként, homokozóként történő alkalmazása nem túl esztétikus, és már vidéken sem minősül divatos megoldásnak, így reméljük számodra is ésszerű, hogy nem ez lesz a helyes eljárás.

Mivel a használt gumikat nem lehet a kommunális hulladék közé vegyíteni, néhány ember logikus megoldásnak tartja az égetést arra, hogy megszabaduljon tőlük.

Ez egyáltalán nem helyes megoldás!

Az abroncsok égetése során rendkívül sok, súlyosan mérgező anyag szabadul fel, ami súlyosan szennyezi a levegőt.

Ezen kívül nem csak a rendkívüli környezetszennyező hatás miatt ellenjavallt elégetni a gumit, hanem azért is, mert ez a tevékenység komoly büntetést von maga után!

Hova tegyem a használt abroncsot?

A használt abroncsokat legegyszerűbben autógumi szerelőknél adhatod le.

Erre azért van szükség, mert ahogy említettük, ezek speciális tárolást és feldolgozást igényelnek, és ők tudják legkönnyebben eljuttatni a megfelelő központba, ahol veszélyes hulladékokkal foglalkoznak.

Amire fel kell készülnöd ez esetben, hogy a használt abroncs leadásának díja lesz, mely a gumidiszkont.hu esetében 600 Ft/abroncs.

Nem egy vészes összeg, viszont elkerülhetetlen, ugyanis az autógumi szerelő telepekről sem ingyen szállítják el a veszélyes hulladékot.

Mi történik a kidobott abroncsokkal?

A használt abroncsokat természetesen újrahasznosítják annak érdekében, hogy a környezetszennyezés mértéke a lehető legkisebb legyen.

Az abroncsok gumi és fém részeit különválasztják, majd megfelelő módon felhasználják ezeket: a fémeket beolvasztják, ami után megszámlálhatatlan módon újjászülethetnek, a gumit pedig felaprítják, és útépítéseknél, tetőszigetelésekhez, alkatrészekhez, cipőkhöz használják fel általában.

Amikor le kell adnod a használt autógumit, és fizetned kell érte, jusson eszedbe, hogy a környezeted hálás lesz ezért!

Abroncsok a gumidiszkont.hu-n

A gumidiszkont.hu széles kínálatában biztosan megtalálod a számodra megfelelő abroncsot!

A jó hír, hogy nem csak az új abroncs megtalálásában segédkezünk, hanem a régi autógumit is átvesszük, és általunk a megfelelő helyre kerül külön fáradozás nélkül!

Amennyiben nálunk vásárolsz új abroncsot, a régit felár nélkül átvesszük Tőled.