NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Mindent a szálszakadásról

2022.06.20. 19:56


Tényleg olyan veszélyes probléma a szálszakadás? Cikkünkben ennek jártunk utána, és elmondjuk azt is, hogyan csökkentheted a sérülés esélyét!

Mindent a szálszakadásról

Tényleg annyira veszélyes dolog a szálszakadás, vagy csak felfújják a dolgot?

Nem lenne meglepő, hiszen sok autós probléma létezik, melynek nagyobb füstje, mint a lángja, ám a szálszakadás nem ilyen.

Ez tényleg olyan gond, ami akár életveszélyes helyzeteket is generálhat, így azonnali cselekedetet igényel, ha felmerül a gyanúja.

Na de mi is az a szálszakadás?

Hogyan alakul ki?

Gyártói vagy felhasználói hiába?

Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünkben!

Mi az a szálszakadás?

Ahhoz, hogy megértsük a sérülés kialakulását, ejtsünk pár szót az abroncsok szerkezetéről!

A gumiabroncsot értelemszerűen valamilyen gumikeverékből és egy kordszálakból álló vázrendszerből tevődnek össze.

Míg előbbi a gumi rugalmasságát, utóbbi a szilárdságát biztosítja.

A szerkezet kiválóan ellenáll a hagyományos terheléseknek, ám amikor valami váratlan behatás éri (például egy padkának nekihajtunk), akkor előfordulhat, hogy néhány kordszál megsérül.

Könnyen lehet, hogy ez tényleg csupán elenyésző számú szálat érint, de a szerkezet ezzel is gyengül, és további használat esetén egyre több és több fog elszakadni.

A szálszakadt gumit nem nehéz felismerni, oldalán látható dudorok jelennek meg a szakadás helyén.

Bár itt még nem szökik a levegő, a durrdefekt veszélye fennáll.

Gyártói hiba, vagy felhasználói vétség?

Gyakran találkozni azzal a(z általában téves) felvetéssel, miszerint a szálszakadás a rossz minőségű abroncsoknál alakul ki, vagy valamilyen gyártási hiba eredménye.

Ez gyakorlatban ritkán igaz, amennyiben tényleg a gyártás során bekövetkező malőr miatt jelenne meg, akkor a használatbavételt követően rövidesen meg kell tapasztalnunk a problémát.

Amennyiben a használat megkezdése utáni 1-2 (vagy esetleg több) évben áll elő a szálszakadás jelensége, akkor sajnos az a használatból ered.

A veszély csökkentése lehetséges egy kis odafigyeléssel

Sajnos szálszakadás bármelyik autó abroncsán bekövetkezhet, elég hozzá egy kevésbé profin sikerült parkolás, melynek során hozzáütközünk egy picit a padkához, de akár egy nagyobb kátyúval való találkozás eredménye is lehet.

Mivel ezek annyira hétköznapi dolgok, hogy nem létezik olyan autós, akivel ne történt volna már meg ezen események valamelyike, a szálszakadásos problémákat teljesen elkerülni lehetetlen, de rendszeres abroncsellenőrzéssel elkerülhetjük a durrdefektet.

Bármilyen eltérést tapasztalunk - akár egy pici egyenetlenséget a gumin -, érdemes lehet szakemberhez fordulni, aki meg tudja állapítani a sérülés súlyosságát.

Ezen felül érdemes lehet erősített oldalfalú abroncsot választani, mely szintén csökkentheti a szálszakadás, és ezzel együtt a durrdefekt esélyét.

Gumiabroncsok a gumidiszkont.hu-n

Bár a szálszakadás nem egy javítható probléma, aggodalomra nincs ok: áruházunk kínálatában bármilyen autóhoz találhatsz megfelelő abroncsot!

Akár defekt vagy egyéb sérülés, akár normál használatból fakadó kopás miatt kell gumit cserélned, a legjobb helyen jársz!

Keresőnk által egyszerűen szűrhetsz a különféle abroncstípusokra és méretekre.

Nem csak a vásárlást és a keresés menetét könnyítjük meg, de házhozszállítási szolgáltatásunkkal a cipekedés terhét is levesszük a válladról!

Nézz szét áruházunkban!


Miért mi?
 • Ingyenes kiszállítás másnapra az ország egész területén
  Amennyiben legalább 4 gumiabroncsot rendel, délig leadott rendelését a következő munkanapon megkapja
 • Főszezonban (minden év március 11-május15.-ig és október 10.-december 31.-ig) a  futárszolgálatok "extrém terhelése" esetén 4-5 munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Kérjük ennek figyelembe vételét a rendelés leadásakor
 • Vegye át személyesen 
  átvételi pontunkon
 • 100% magyar cég vagyunk, 22 éve gumiszereléssel és értékesítéssel foglalkozunk
  így magyar áfás számlát (27 %)állítunk ki minden eladásról
 • 30.000 féle abroncs 
  személy, kisteher, teher, motor gumi, felnik
 • Pénzvisszafizetési garancia 
  ha mégsem elégedett a vásárlással
Átvételi pontok
Átvételi pontok

A megrendelt abroncsokat felszereltetheti az ország számos gumiszervizében.

 • 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán u 37