Mindent a sportos abroncsokról

2022-02-08 14:35:00

Mindent a sportos abroncsokról

Amikor autógumit választ az ember, újra és újra szembesül vele, hogy nem csak szimpla téli és nyári gumik léteznek.

Ha kicsit kinyitjuk a szemünket, rögtön látjuk, hogy a különféle méretek mellett rengeteg eltérő mintázattal tervezett autógumit találunk a kínálatban: vannak földútra tervezett, erősen bordázott abroncsok, homokos terepre való, de akár egészen sima, versenyre szánt darabok is.

Ez utóbbi kategória, valamint az egyéb, „sportosnak” nevezett abroncsok sokak gondolatait foglalkoztatják, így cikkünkben górcső alá vesszük, mit is tudnak a típus képviselői, valamint, hogy mikor éri meg ilyen abroncsot választani.

A sportos abroncs jellemzői

Először is fontos elkülöníteni, hogy mást jelent hétköznapi értelemben a „sportos autógumi”, és mást az, amikor ténylegesen sportcélra szánt abroncsokról beszélhetünk.

Az autóversenyzéshez használt gumik sima felületűek, ugyanis ez a kialakítás biztosítja a legnagyobb tapadást, ami nélkülözhetetlen a gyors futamok biztonságos megtételéhez.

Ezek a versenygumik a hétköznapi közlekedésben rendkívül veszélyesek lennének, ugyanis a sima felület olyan csúszóssá válna nedves úttesten, mintha csak jégen közlekednénk.

A mindennapokban a nagyobb teljesítményű autókhoz úgynevezett sportgumikat ajánlanak, melyek ötvözik a normál és a versenyeken használt abroncsok tulajdonságait.

Az „utcai versenygumik”, avagy a semi-slick darabok

Az ún. semi-slick, vagyis félsima abroncsok a nagyteljesítményű autók kellékei.

Ezek az abroncsok nem teljesen sima felületűek, hanem tartalmaznak vízelvezető csatornákat, így biztonságosabb közlekedést tesznek lehetővé nedves úttesten is.

A félsima gumikkal történő közúti közlekedés engedélyezett, a profilmélységre vonatkozó szabályok megegyeznek a normál gumikéval, tehát a minimális 1,6 mm-es mélység itt is meg kell legyen.

Kinek való a sportgumi?

A sportos autógumik remek kellékek, ám a hétköznapokban ritkán van szükségünk rá, és nem is erre tervezték.

Sokkal inkább speciális, nagy teljesítményű autók kiegészítőjeként használják, hiszen hobbi szintű autózáshoz, pályán tartott rendezvényekre, illetve minden olyan eseményre ideális, ahol a cél az, hogy kihozzák az adott autó csúcsteljesítményét.

A sportabroncsok esős időben korlátozottan használhatóak, emiatt sem megfelelőek a mindennapi közlekedésre.

Röviden összefoglalva, a félsima autógumi nem a hétköznapi, „boltba járós” kocsik kelléke, és tulajdonságaiból fakadóan nem is lenne értelme ilyen célokra használni.

Ellenben a sebesség és az autók szerelmeseinek kötelező ismernie ezt a gumitípust!

Abroncsvásárlás a gumidiszkont.hu-n

A megfelelő abroncs kiválasztása mindig nagy feladat, legyen szó téli, nyári, vagy éppen sportos gumiról.

Nagy körültekintést igényel, hiszen az autónknak és a pénztárcánknak egyaránt jól kell járnia.

A gumidiszkont.hu kínálatában éppen ezért a lehető legszélesebb kínálattal várjuk a vásárlókat, amit ráadásul az otthon kényelmében tekinthetsz meg az elsőtől az utolsó elemig.

Nálunk vásárolva még a cipekedéstől is megkímélheted magad, hiszen a vásárolt abroncsok futárszolgálat által jutnak el hozzád.

Nézz szét Te is a kínálatunkban és találd meg a megfelelő gumiabroncsot!