NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Mindent a sportos abroncsokról

2022.02.08. 14:35


A sportos abroncsok népszerű autóskiegészítőnek számítanak, azonban nem valók minden autóra. Cikkünkből kiderül, kiknek és milyen célra ajánlott ez a speciális autógumi-típus!

Mindent a sportos abroncsokról

Amikor autógumit választ az ember, újra és újra szembesül vele, hogy nem csak szimpla téli és nyári gumik léteznek.

Ha kicsit kinyitjuk a szemünket, rögtön látjuk, hogy a különféle méretek mellett rengeteg eltérő mintázattal tervezett autógumit találunk a kínálatban: vannak földútra tervezett, erősen bordázott abroncsok, homokos terepre való, de akár egészen sima, versenyre szánt darabok is.

Ez utóbbi kategória, valamint az egyéb, „sportosnak” nevezett abroncsok sokak gondolatait foglalkoztatják, így cikkünkben górcső alá vesszük, mit is tudnak a típus képviselői, valamint, hogy mikor éri meg ilyen abroncsot választani.

A sportos abroncs jellemzői

Először is fontos elkülöníteni, hogy mást jelent hétköznapi értelemben a „sportos autógumi”, és mást az, amikor ténylegesen sportcélra szánt abroncsokról beszélhetünk.

Az autóversenyzéshez használt gumik sima felületűek, ugyanis ez a kialakítás biztosítja a legnagyobb tapadást, ami nélkülözhetetlen a gyors futamok biztonságos megtételéhez.

Ezek a versenygumik a hétköznapi közlekedésben rendkívül veszélyesek lennének, ugyanis a sima felület olyan csúszóssá válna nedves úttesten, mintha csak jégen közlekednénk.

A mindennapokban a nagyobb teljesítményű autókhoz úgynevezett sportgumikat ajánlanak, melyek ötvözik a normál és a versenyeken használt abroncsok tulajdonságait.

Az „utcai versenygumik”, avagy a semi-slick darabok

Az ún. semi-slick, vagyis félsima abroncsok a nagyteljesítményű autók kellékei.

Ezek az abroncsok nem teljesen sima felületűek, hanem tartalmaznak vízelvezető csatornákat, így biztonságosabb közlekedést tesznek lehetővé nedves úttesten is.

A félsima gumikkal történő közúti közlekedés engedélyezett, a profilmélységre vonatkozó szabályok megegyeznek a normál gumikéval, tehát a minimális 1,6 mm-es mélység itt is meg kell legyen.

Kinek való a sportgumi?

A sportos autógumik remek kellékek, ám a hétköznapokban ritkán van szükségünk rá, és nem is erre tervezték.

Sokkal inkább speciális, nagy teljesítményű autók kiegészítőjeként használják, hiszen hobbi szintű autózáshoz, pályán tartott rendezvényekre, illetve minden olyan eseményre ideális, ahol a cél az, hogy kihozzák az adott autó csúcsteljesítményét.

A sportabroncsok esős időben korlátozottan használhatóak, emiatt sem megfelelőek a mindennapi közlekedésre.

Röviden összefoglalva, a félsima autógumi nem a hétköznapi, „boltba járós” kocsik kelléke, és tulajdonságaiból fakadóan nem is lenne értelme ilyen célokra használni.

Ellenben a sebesség és az autók szerelmeseinek kötelező ismernie ezt a gumitípust!

Abroncsvásárlás a gumidiszkont.hu-n

A megfelelő abroncs kiválasztása mindig nagy feladat, legyen szó téli, nyári, vagy éppen sportos gumiról.

Nagy körültekintést igényel, hiszen az autónknak és a pénztárcánknak egyaránt jól kell járnia.

A gumidiszkont.hu kínálatában éppen ezért a lehető legszélesebb kínálattal várjuk a vásárlókat, amit ráadásul az otthon kényelmében tekinthetsz meg az elsőtől az utolsó elemig.

Nálunk vásárolva még a cipekedéstől is megkímélheted magad, hiszen a vásárolt abroncsok futárszolgálat által jutnak el hozzád.

Nézz szét Te is a kínálatunkban és találd meg a megfelelő gumiabroncsot!


Miért mi?
 • Ingyenes kiszállítás másnapra az ország egész területén
  Amennyiben legalább 4 gumiabroncsot rendel, délig leadott rendelését a következő munkanapon megkapja
 • Főszezonban (minden év március 11-május15.-ig és október 10.-december 31.-ig) a  futárszolgálatok "extrém terhelése" esetén 4-5 munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Kérjük ennek figyelembe vételét a rendelés leadásakor
 • Vegye át személyesen 
  átvételi pontunkon
 • 100% magyar cég vagyunk, 22 éve gumiszereléssel és értékesítéssel foglalkozunk
  így magyar áfás számlát (27 %)állítunk ki minden eladásról
 • 30.000 féle abroncs 
  személy, kisteher, teher, motor gumi, felnik
 • Pénzvisszafizetési garancia 
  ha mégsem elégedett a vásárlással
Átvételi pontok
Átvételi pontok

A megrendelt abroncsokat felszereltetheti az ország számos gumiszervizében.

 • 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán u 37