Minden abroncsjelölés egyformán lényeges?

2022-07-25 08:05:00

Minden abroncsjelölés egyformán lényeges?

Ember legyen a talpán, aki a gumiabroncsok világában ki tud igazodni, nemde?

Már az is remek teljesítmény, ha sikerül magabiztosan tájékozódni a különféle jelölések kapcsán, és tudni, melyik mit jelent, na de melyikre szükséges valóban odafigyelni ezek közül?

Mivel a felelős döntéshez nem feltétlen elegendő az abroncson lévő betűk jelentésének ismerete, szeretnénk egy kis útmutatót adni, mely ismét egy kicsit könnyebbé teheti a megfelelő autógumi kiválasztását.

Olvass tovább, és tudd meg, mire figyelj!

Ezek a legfontosabb adatok abroncsvásárláskor

Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy egyik jelzés sem feleslegesen került feltüntetésre a gumikon, csupán vannak olyanok, melyek egy átlag autós számára nem mérvadók a döntési folyamatban.

Amikor új gumit vásárolsz, akkor a legfontosabb, hogy a választott termék mérete megfeleljen az autódon használhatónak.

Ebből kiindulva a legfontosabb az abroncs szélessége és az, hogy hány colos felnire lehetséges felszerelni, emellett nem árt figyelni a gumi magasságára sem.

A világosabb magyarázat kedvéért nézzünk egy példát!

Íme egy gumiabroncs jelölés: 225/65 R 17 95V.

Ebből Neked a 225/65 R 17 rész mutatja meg azokat a paramétereket, amelyeknek feltétlenül egyeznie kell, így nagy hangsúlyt kell fektetned rá vásárláskor, nem véletlen, hogy az oldalunk keresője is ezekre a számokra kíváncsi elsősorban.

Terhelési index: személyautónál számít?

Természetesen erős túlzás lenne azt mondani, hogy nem számít.

Helyesen inkább úgy fogalmaznánk, hogy egy átlag személyautó tulajdonosa számára a terhelési index (karöltve a sebességindexszel) olyan adat, melytől bőven akad fontosabb is a választás szempontjából.

A terhelési index azt mutatja meg, hogy mekkora az adott abroncs maximális terhelhetősége.

Egy normál használatú autó esetén nagyon nehéz oly mértékben megterhelni a járművet, hogy számítson, mekkora súlyt kell cipelnie az adott abroncsnak – ám innen értelemszerűen kikövetkeztethető, hogy a teherautók esetén ez igenis lényeges adat.

Sebességindex: hazánkban nem mérvadó

A sebességindex szintén nem kell, hogy lényeges szempont legyen a választásnál, ugyanis ezek minden esetben jóval magasabb értékek, mint amennyivel közúton biztonságosan lehet (és megengedett) közlekedni.

A repertoárban a téli gumik rendelkeznek alacsonyabb sebességindexszel, ám még ezek is általában legalább 180-190 km/h állandó sebességig lehetővé teszik a biztonságos haladást.

Nem kell részleteznünk, hogy miért nem ajánlott hazánkban ilyen, vagy ettől magasabb tempóval közlekedni.

Mindemellett ne feledjük, hogy a magasabb sebességindex eléréséhez az abroncs tapadását növelik a gyártók, és egy magasabb tapadású gumi gyorsabban kopik, hamarabb cserére szorul, mint társai.

Ezek által látható, hogy nem érdemes mindenáron a magas sebességindexre törekedni, hiszen Magyarországon bőven elegendő az alacsonyabb is, és költséghatékonyabb is hosszútávon.

Abroncsvásárlás a gumidiszkont.hu-n

Keresed a tökéletes abroncsot?

Kiváló, jobb helyen nem is lehetnél!

Webáruházunk kínálatában biztosan megtalálod a Neked való abroncsot, akár téli, akár nyári kivitelben keresgélsz.

Nem kell majd sokáig kutakodnod: a könnyen kezelhető keresőnk segít kilistázni a számodra megfelelő termékeket, Neked már csak döntened kell.

Ne habozz, szerezd be az új gumikat még ma!