NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Miért fontos, hogy jó legyen az abroncs?

2020.11.11. 14:32


Az egy örökérvényű igazság, hogy autózni csak biztonságosan szabad. Ezt adhatja magának az autónak a biztonsági besorolása, a légzsákok száma, de a vezetési stílusunk és persze a felelősségtudatunk is.

Miért fontos, hogy jó legyen az abroncs?

Az egy örökérvényű igazság, hogy autózni csak biztonságosan szabad.

Ezt adhatja magának az autónak a biztonsági besorolása, a légzsákok száma, de a vezetési stílusunk és persze a felelősségtudatunk is.

De nem szabad megfeledkezni a gumik fontosságáról sem, mivel ez az egyetlen része az autónak, ami közvetlenül érintkezik az utakkal, így rendkívül fontos, hogy jó minőségű és jó állapotban lévő abroncsokkal utazzunk.

Ha nem így teszünk, akkor abból több probléma is adódhat.

Az aquaplanning jelenség

Erről a KRESZ könyvekben is szó esik, és annak ellenére, hogy szerencsére az előfordulása ritkaságszámba megy, mégis nagyon veszélyes lehet, ezért mindenképpen érdemes erről szót ejteni.

Az aquaplanning gyakorlatilag „vízre felfutást” jelent: ilyenkor az abroncsok felfutnak a víz „tetejére” az autó pedig irányíthatatlanná válik, hiszen szó szerint úszik rajta.

Emiatt tehát rendkívül fontosak a gumik: könnyen megeshet, hogy annyi víz van az úton, amit egy jó minőségű abroncs tud kezelni – tehát elvezeti a vizet – de egy rossz már sajnos nem, ami az említett, veszélyhelyzetet teremtő jelenséghez vezethet.

Ilyen esetekben a gumik elveszítik a tapadásukat, amit nem egyszerű visszaszerezni.

Ám a helyzeten némileg könnyíthet az ABS vagy az ESP is úgy, hogy az autó kormányozható marad, de ez nem fog teljes mértékben kihúzni a bajból.

Olcsóbb vagy drágább gumi? Melyik a jobb?

Ez azért egy nehezebb kérdés, így a válasz sem olyan egyszerű.

Azt tudni kell, hogy a nagyobb, nevesebb gumi gyártók korábban már többnyire felvásárolták a kisebbeket, így valójában az olcsóbb abroncsok is hozzájuk köthetők – ezek adják az úgynevezett budget kategóriát.

Persze ez azzal jár, hogy ezeknek a gumiknak a minőségén javítottak, de arra azért ügyelnek, hogy ne legyenek jobbak, mint a közepes vagy a prémium abroncsok.

Ezeket a gumikat természetesen mindig teszteknek vetik alá, ám ezt érdemes kicsit kritikusan kezelni, mert előfordulhat, hogy az adott teszt szponzora által gyártott abroncs jobb eredményt ér el.

Sokszor az olcsóbb a drágább

Ezt érdemes objektíven nézni.

A prémium gumik minőségileg értelemszerűen magas színvonalat képviselnek, így könnyen elképzelhető, hogy akár kétszer tovább tartanak, mint a budget kategóriájúak.

Ebből pedig az következik, hogy anyagilag hosszútávon előnyösebbek is, hiszen, bár nagyobb befektetést igényelnek, ugyanakkor tartósabbak és biztonságosabbak is.

Ugyanakkor azért azt is megjegyezném, hogy nem feltétlenül jobb annyival a drágább gumi, mint amit az árak sugallnak.

De éppen emiatt vesznek sokan használt abroncsot, mert olcsón meg szeretnék úszni a dolgot, annak ellenére, hogy a gumi árak elenyészőek egy autó árához képest.

Használt gumik vétele nem javasolt, különösen nem magánszemélytől, hiszen nem tudhatjuk, hogy mennyi a valóságtartalma annak, amit az eladó állít, így a biztonság érdekében mindenképpen szakértőktől és a megfelelő helyről kell beszerezni az abroncsokat.

Fontos, hogy egy abroncsnak legyen ismertsége és legyenek vele tapasztalatok.

Ha Te is új gumikat szeretnél az autódra, nézz körül webshopunkban, ha pedig elakadtál, keress minket bizalommal!

 


Miért mi?
 • Ingyenes kiszállítás másnapra az ország egész területén
  Amennyiben legalább 4 gumiabroncsot rendel, délig leadott rendelését a következő munkanapon megkapja
 • Főszezonban (minden év március 11-május15.-ig és október 10.-december 31.-ig) a  futárszolgálatok "extrém terhelése" esetén 4-5 munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Kérjük ennek figyelembe vételét a rendelés leadásakor
 • Vegye át személyesen 
  átvételi pontunkon
 • 100% magyar cég vagyunk, 19 éve gumiszereléssel és értékesítéssel foglalkozunk
  így magyar áfás számlát (27 %)állítunk ki minden eladásról
 • 30.000 féle abroncs 
  személy, kisteher, teher, motor gumi, felnik
 • Pénzvisszafizetési garancia 
  ha mégsem elégedett a vásárlással
Átvételi pontok
Átvételi pontok

A megrendelt abroncsokat felszereltetheti az ország számos gumiszervizében.

 • 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán u 37