Mi alapján válasszunk téli gumit?

2021-11-30 05:36:00

Mi alapján válasszunk téli gumit?

Amint megérezzük az első, csípős reggeli hideget a bőrünkön, rögtön eszünkbe jut a téli gumi cseréjének gondolata is. 

A téli és nyári szettek cseréje egyértelműen szükséges, de az már több kérdést vet fel, hogy mikor kell új szettet vásárolni, továbbá, ha veszünk, akkor pontosan milyet válasszunk.

Cikkünkben ezeket a támpontokat gyűjtöttük össze, hiszen a tökéletes abroncs kiválasztása sem olyan nehéz, ha tudjuk, mire kell odafigyelni!

Mikor kell lecserélni a téligumit?

Először is, kezdjük az alapoknál, hogy egyáltalán mikor kell új szettet vásárolni, és mikor jön el a téli gumi felhelyezésének ideje. 

A szakemberek javaslata szerint 7 Celsius fok alatt már téli gumival érdemes közlekedni, ugyanis ettől hidegebb időben a nyári gumi már túlságosan keménnyé válik, és nem képes a megfelelő tapadást biztosítani az úttesten.

Ha elérkezik a csere ideje, felszerelés előtt ellenőrizni kell, hogy megfelelő fizikai állapotban van-e a gumi.

Meg kell nézni, hogy:

  • nincs-e látható sérülés, deformitás az abroncson?

  • milyen a profilmélysége a guminak? (4 milliméter alatt már ajánlott a csere!)

  • mennyi idős az autógumi? (Átlagban 4-5 évig használunk egy abroncsot, de ha keveset járunk az autóval, előfordulhat, hogy ennyi idő alatt sem kopik el. Ilyenkor érdemes a DOT-szám alapján figyelni, mennyi idős az abroncs, ugyanis 10 éves korában le kell cserélni.)

Ha bármely szempont szerint cserére van szükség, akkor nincs mese, irány gumit venni!

Milyen téli gumi szükséges nekem?

Bár nem kell kifejezetten zord telekkel számolnunk, a téli és a nyári gumi cseréje mindenképpen szükséges művelet, és az új abroncs beszerzésekor számos szempontot figyelembe kell venni.

Legyen szó akár téli, akár nyári gumiról, az első – és talán evidens - szempont, hogy a járművünknek megfelelő méretű darabot válasszunk.

Mivel Magyarországon nem jellemző, hogy térdig érő hóban kelljen közlekedni decembertől februárig, így felesleges emiatt keskenyebb abroncsokat felszerelni, tökéletesen megfelel a nyári gumi esetén is használt szélesség. 

Sokkal fontosabb, hogy a gumi képes legyen alkalmazkodni a hideghez, továbbá, hogy vizes aszfalton jól teljesítsen, hiszen hazánkban javarészt ilyen körülményekkel találkozunk télen.

A kötelező paraméterek mellett a pontos kiválasztásnál az egyéni vezetési stílust is érdemes figyelembe venni.

Válaszd ki a tökéleteset!

Bizonytalan vagy, milyen abroncsot válassz?

Még keresed, hogy melyik típus és melyik márka lenne a leginkább alkalmas számodra?

Áruházunk széles kínálatában biztosan megtalálod a számodra megfelelőt, továbbá még a szállítással, cipekedéssel sem kell bajlódnod, hiszen az otthonod kényelméből megrendelheted a választott abroncsokat.

A megfelelő autógumi megtalálását nem csak a bejegyzéseink, hanem az oldal kereső funkciója is segíti, ahol akár méret és típus alapján is listázhatod a termékeket!