NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Mekkora felnit tehetek az autóra?

2022.04.12. 12:38


Egy nagy felni minden autót menőbbé tesz, de vajon mi az a méret, amelyet még biztonsággal felhelyezhetünk a kocsira? Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen szabályokra kell odafigyelni!

Egy szép autót mi tehet még vagányabbá?

Egy csinos, nagyméretű felni elég menő, nem igaz?

Valóban sokat dobhat a látványon egy jól megválasztott, dizájnos alufelni, de a méretére oda kell figyelni.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mikre kell odafigyelned, ha felnit akarsz váltani!

Vannak szabályok a felni méretére vonatkozóan?

Természetesen vannak, méghozzá rendkívül fontosak, ugyanis a szabályoktól való eltérés az autó teljesítményén is megmutatkozik, továbbá súlyos büntetéseket vonhat maga után, így nem csak az esztétikum a mérvadó a választás folyamatában.

Azt általában tudják az emberek, hogy a keréknek nem szabad kilógni a sárvédő alól, hiszen azért keményen büntetnek a rendőrök, ám más tényezők is vannak, melyekre oda kell figyelni a felni megválasztásakor.

A felni- és abroncsméretekre vonatkozó kikerülhetetlen szabályozások a KRESZ pontjai és a gyártói előírások között találhatóak meg.

Jogszabályi előírások: a felnikre és autógumi méretekre vonatkozó szabályozásokat a KRESZ és a 6/1990. KöHÉM rendelet. Röviden a lényeg az, hogy a felni és az autógumi nem lehet szélesebb a sárvédőnél, tehát nem lóghat ki alóla, ahogy azt említettük már. Továbbá egy tengelyen csakis azonos méretű, márkájú, fajtájú felni és autógumi lehet fent. A szabályzást nem teljeskörűen ismertetjük ebben a cikkben, az összes információt a rendeletek részletes leírásában megtalálod.

Gyári előírások: szerencsére a modern autók esetén már akkor is van lehetőség több felniméret alkalmazására, hogyha a szabályos keretek között akarunk mozogni a választásunk során. Azonban az rendkívül fontos, hogy a megfelelő méret keresése közben csakis a gyártó által előírt lehetőségek közül válogassunk (nyugalom, van választék, hiszen bizonyos autók esetén akár 6-8-féle méret is alkalmas lehet), ugyanis az autó csakis ezekkel tud biztonságosan közlekedni, illetve teljesítménye is csak így lesz optimális.

Honnan tudjam, milyen méretek alkalmasak?

Sajnos Magyarországon a forgalmi engedélyben nem találhatjuk meg az engedélyezett felniméretekre vonatkozó információkat, így máshol kell kutakodni a témában.

A legkönnyebben az autó gyári könyvéből tájékozódhatunk, de a keréknyomás matrica is segítségünkre lehet.

Azonban – mint a XXI. században megannyi dolog kapcsán – az internet is megfelelő segítséget nyújthat.

Ha itt szeretnénk tájékozódni, annyira ügyeljünk, hogy megbízható honlapról szerezzünk információkat, ugyanis a fórumok és egyéb véleménynyilvánító felületek forrásai nem minden esetben megbízhatóak. 

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor egy autógumi szerelővel is érdemes lehet konzultálni.

Találd meg a tökéletes autógumit az új felnire

Akár új felnit, akár arra való vadonatúj autógumit keresel, a gumidiszkont.hu kiváló segítség lehet számodra!

Kínálatunkban megtalálsz minden gumiméretet, továbbá téli és nyári szettek, négyévszakos autógumik, defekttűrő abroncsok egyaránt szerepelnek webáruházunk felhozatalában.

A pénztárcádra is gondoltunk a kínálat kialakításakor: gazdaságos megoldást képző abroncsoktól kezdve a prémium minőségig válogathatsz! 

Rendeld meg a megfelelő darabot, néhány napon belül ott lesz Nálad, még cipekedned sem kell!


Miért mi?
 • Ingyenes kiszállítás másnapra az ország egész területén
  Amennyiben legalább 4 gumiabroncsot rendel, délig leadott rendelését a következő munkanapon megkapja
 • Főszezonban (minden év március 11-május15.-ig és október 10.-december 31.-ig) a  futárszolgálatok "extrém terhelése" esetén 4-5 munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Kérjük ennek figyelembe vételét a rendelés leadásakor
 • Vegye át személyesen 
  átvételi pontunkon
 • 100% magyar cég vagyunk, 22 éve gumiszereléssel és értékesítéssel foglalkozunk
  így magyar áfás számlát (27 %)állítunk ki minden eladásról
 • 30.000 féle abroncs 
  személy, kisteher, teher, motor gumi, felnik
 • Pénzvisszafizetési garancia 
  ha mégsem elégedett a vásárlással
Átvételi pontok
Átvételi pontok

A megrendelt abroncsokat felszereltetheti az ország számos gumiszervizében.

 • 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán u 37