Megéri használt gumi venni?

2022-01-10 14:51:00

Megéri használt gumi venni?

Használt termékeket általában anyagi megfontolásból vásárol az ember, így érthető, hogy a gumiabroncsok esetén is felmerül a lehetőség, hogy használt abroncsot vásároljunk, hiszen egy abroncsszett meglehetősen drága lehet.

A pénztárcánknak jót tesz, ám nem szabad elfelejteni, hogy az autógumi egy biztonsági kellék, ráadásul lényegében egy kopóalkatrész.

Ennek tükrében különösen körbe kell járni a kérdést: tényleg tudja azt nyújtani egy használt abroncs, mint egy új? 

Miért ad el valaki egy hibátlan autógumit?

Amikor olyan hirdetésekkel találkozunk, amelyben „90%-os állapotban lévő” autógumit hirdetnek, mindig fel kell tenni magunkban a kérdést, hogy vajon miért akarja eladni az illető, ha ilyen jó állapotban van?

Félreértés ne essék, egyetlen eladót sem szeretnénk vádolni, azonban ritka az az eset, amikor egy pár hetet, hónapot használt gumit valaki, csak úgy, ok nélkül tovább szeretne adni, ő maga pedig vásárol egy újat.

Ez egyedül abban az esetben elképzelhető, ha az illető a gépjárműtől is megválik, bár ez esetben az abroncsok is az új autótulajdonoshoz szoktak kerülni.

Egy jó abroncs eladása a hirdető szempontjából egy értelmetlen kiadás, ezért óvatosan kell bánni a túl jónak tűnő ajánlatokkal, hiszen a gumiabroncs a biztonságos közlekedés egyik alapkelléke.

Miért kell vigyázni a használt autógumival?

Ahogy már említettük, a használt abroncsok soha nem lesznek sajnos 90%, vagy 80%-os állapotúak, amikor megvesszük őket.

Ennek oka, hogy bármennyit is használták az adott gumit, biztos, hogy nem a gyári vagy gyárihoz közeli állapotot fogjuk kapni, hiszen biztosan kopott a felülete, és nem tudhatjuk, milyen hatásoknak volt kitéve az abroncs, vannak-e rejtett szerkezeti sérülései.

Emellett ilyenkor arról sem lehetnek hiteles információink, hogy milyen körülmények között tárolták a gumit, pedig tudjuk, hogy a tárolás fontossága (https://gumidiszkont.hu/cikk/te-helyesen-tarolod-az-abroncsokat) elengedhetetlen.

Amikor nagyon jó áron kínálnak egy-egy abroncsot, gyakran olyan gumiról van szó, mely már elszenvedett valamilyen sérülést, utána pedig javításon esett át.

Sajnos, javítás ide-vagy oda, a rongálódott gumit nem lehet visszaállítani a gyári állapotba.

A legrosszabb lehetőség az, hogyha még nem is tudjuk, hogy javított abronccsal állunk szemben, ugyanis erre is láttunk már példát.

Ha nem spórolhatunk használt abronccsal, mi a teendő?

Bár már százszor elmondtuk, most újra megtesszük: a gumiabroncs a biztonságos közlekedés alapja, így, ha valamin, ezen aztán nem érdemes spórolni.

Ettől függetlenül megértjük, hogy nem mindenki tud rászánni egy nagyobb összeget az abroncscserére, ám ekkor érdemes a csúcskategóriás abroncsok helyett inkább a középkategóriásak között válogatni.

Egy középkategóriás abroncs is lehet jó minőségű, és sokkal jobb választás ebből egy új, mint egy használt gumi, ami ki tudja, min ment keresztül, mire hozzánk eljutott.

Ha bizonytalan vagy abban, milyen abroncsra van szükséged, bátran nézz szét áruházunkban, ahol mindenféle méretű autógumit találsz a márkák széles választékában.