Levegőmentes gumiabroncs: ez lehet a jövő?

2022-09-07 16:07:00

Levegőmentes gumiabroncs: ez lehet a jövő?

Képzelj el egy világot, melyben nincs defekt és soha nem kell ellenőrizni a guminyomást sem!

Kényelmes lenne, igaz?

Nos, ez az elképzelés már többek fejében megfordult, ezért is született meg a Michelin által tervezett levegőmentes gumiabroncs.

Cikkünkben ezen fejlesztést és a benne rejlő lehetőségeket vesszük górcső alá.

A hagyományos abroncsok problémája

A Michelin által végzett felmérések alapján a hagyományos, levegővel telt abroncsok nagyjából 20%-a esik ki a forgalomból a felépítéséből fakadó hibák, problémák miatt.

Ez számszerűsítve hozzávetőlegesen 200 millió abroncsot jelent, amely nem csupán a használóknak nehezíti meg az életét, hanem rengeteg felesleges hulladékot is termel, melynek újrahasznosítása, kezelése nem egyszerű feladat.

Ezen gondok kiküszöbölésére született meg az „Uptis” fantázianevet viselő, nyomásmentes abroncs, melyet a cég 2024-ig forgalomba szeretne hozni.

Az Uptissel kapcsolatos tervek

A cég által végzett és független tesztek során is bebizonyosodott, hogy nem csak a defektek elkerülése miatt lehet remek opció a levegőmentes abroncs, hanem a futófelület és a kerék között létrejövő merevebb kapcsolat nagyobb stabilitást ad menet közben.

Ezen tulajdonság főleg a sportautók terén nyithat meg új ajtókat, így nem csoda, hogy ebben a körben tervezik a terméket elsőként bevezetni.

Bár a sportautók fogják valószínűleg megkapni az elsőbbséget, nem titok, hogy a Michelin bízik abban, hogy hosszútávon sokkal szélesebb körben is elterjedhet az általuk tervezett, már-már futurisztikus abroncs.

Ezek szerint 2024 után búcsút inthetünk a hagyományos abroncsoknak?

Az elképzelés remekül hangzana, ám a realitás talaján maradva nehéz elképzelni, hogy kevesebb, mint 1,5 év múlva már mindenki levegőmentes abronccsal fog szaladgálni az utakon.

Ahhoz, hogy ez a fejlesztés széles körben elterjedhessen, nem csak az embereknek kell nyitottá válni az újdonságra, hanem az egész gyártástechnológiát és gumiszereléssel kapcsolatos iparágat át kellene alakítani.

Az ilyen nagy volumenű változásokhoz ritkán elegendő 1,5 év, sőt, még az 5-10 éves távlat is rövidnek tűnik hozzá.

Egyáltalán nem kizárt persze, hogy egyszer elérkezik a levegőmentes gumi ideje, ám sokkal valószínűbb, hogy erre még néhány évtizedet várni kell, hogy általánossá váljon.

Abroncsok a gumidiszkont.hu-ról

Bár még a levegőmentes gumik nincsenek forgalomban, minden egyéb, jelenleg használatos abroncstípus elérhető webáruházunkban.

Legyen szó akár téli vagy nyári gumiról, a kínálatunkban biztosan megtalálod a megfelelőt, az autó vagy motor típusától függetlenül.

A keresést elősegítő felület lehetővé teszi, hogy ne kelljen a többszáz lehetőséget végigböngészned: csupán a keresett autógumi adatait kell beírnod a keresőbe, és az oldal kilistázza számodra a megfelelő termékeket!

A szállítás miatt se kell fájjon a fejed!

Rendeld meg a kanapé kényelméből az abroncsokat, és mi kiszállítjuk Neked az otthonodba, megspórolva ezzel a cipekedést.

Ha gumiabroncsra van szükséged, akkor a gumidiszkont.hu lesz a legjobb barátod!