NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Kinek való a négyévszakos autógumi?

2022.03.22. 08:17


Egyetlen autógumi az év minden hónapjára: remekül hangzik igaz? Sajnos a valóságban nem biztos, hogy jó megoldás, ha elkerüljük a téli és nyári szettek cserejét.

Csodásan hangzik az ötlet, miszerint örökké búcsút inthetünk a téli-nyári autógumi cserélgetésének, így hát nem meglepő, hogy rengeteg autós szimpatizál a négyévszakos abroncs ötletével.

Tényleg ennyire jó találmány a négyévszakos gumi? 

Ha igen, miért nem tért már át az autósok többsége? 

Olvass tovább a válaszért!

A négyévszakos gumikról őszintén 

Az elnevezés alapján azt várnánk, hogy egy ilyen autógumi tökéletesen tud illeszkedni a téli és a nyári időjárási viszonyokhoz is, ugye? 

Bár az elképzelés valóban remek, ha ezt lehetséges volna tökéletesen megvalósítani egyetlen autógumival, nem alakultak volna ki a téli-nyári szettek sem. 

A négyévszakos gumik – a feltételezésekkel ellentétben - nem ötvözik a téli és a nyári abroncsok pozitívumait, hanem inkább a két típus átmeneteként írhatók le. 

Sem a jeges, havas utakon nem tapadnak úgy, mint a hagyományos téli abroncsok, sem pedig a forró aszfalton nem érik utol a nyári gumikat. 

Sajnos a nem megfelelő tapadás a fékutakra is hatással van, ami a biztonságunk szempontjából nem egy pozitív hír: rengeteg balesetveszélyes helyzet forrása lehet a megnövekedett féktáv és az elégtelen tapadás.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy sajnos nem egy csúcsteljesítményű, multifunkciós abroncsot kapunk a négyévszakos jelzővel illetett termékek esetén, hanem egy olyan autógumit, amely teljesítménye sem a meleg, sem a hideg napokon nem ideális.

Szabályozások a négyévszakos gumikkal kapcsolatban

Egyes országokban külön szabályozások vonatkoznak a megfelelő autógumi használatára vonatkozóan, általában a téli gumikat teszik kötelezővé bizonyos helyzetekben a maximális biztonság érdekében.

Magyarországon jelenleg nincsen semmilyen kivételes szabályozás, mely a négyévszakos gumik használatát korlátozná, viszont a szomszédos országokban már más a helyzet.

Bizonyos időszakokban vagy meghatározott időjárási körülmények között kizárólag kifejezetten téli időszakra szánt gumival lehet közlekedni a következő országokban: Ausztria, Németország, Csehország, Olaszország és Szlovénia.

Ezeken felül Franciaországban és Horvátországban is bizonyos szakaszokon előírhatják a téli abroncs használatát. 

Svájcban nem kötelező papíron, de mégis az: itt nem azért büntetnek, ha nincs téli gumi, hanem azért, hogyha fennakadást vagy balesetet okozol nyári vagy négyévszakos gumival. 

Fontos megemlíteni, hogy a négyévszakos autógumi nem egyenlő az előírt, kifejezetten téli időszakra szánt abronccsal!

A különféle szabályozásokra mindenképpen oda kell figyelni, ugyanis, ha külföldre is szoktál utazni, akkor a négyévszakos autógumi kellemetlen helyzeteket, súlyos büntetéseket okozhat számodra.

Az autógumi biztonsági kellék

Félreértés ne essék, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy négyévszakos abroncsot szeretne-e, azonban a szakértői ajánlások mindenképpen a téli és nyári abroncsok használatát tartják megfelelő megoldásnak.

A döntést mi is Rád bízzuk, viszont, kérlek, vedd figyelembe, hogy a gumiabroncs a biztonságod szolgája, így az évszaknak megfelelő autógumi használata a Te érdeked.

Nézz szét áruházunkban, és találd meg a számodra megfelelő abroncsot!Miért mi?
 • Ingyenes kiszállítás másnapra az ország egész területén
  Amennyiben legalább 4 gumiabroncsot rendel, délig leadott rendelését a következő munkanapon megkapja
 • Főszezonban (minden év március 11-május15.-ig és október 10.-december 31.-ig) a  futárszolgálatok "extrém terhelése" esetén 4-5 munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Kérjük ennek figyelembe vételét a rendelés leadásakor
 • Vegye át személyesen 
  átvételi pontunkon
 • 100% magyar cég vagyunk, 22 éve gumiszereléssel és értékesítéssel foglalkozunk
  így magyar áfás számlát (27 %)állítunk ki minden eladásról
 • 30.000 féle abroncs 
  személy, kisteher, teher, motor gumi, felnik
 • Pénzvisszafizetési garancia 
  ha mégsem elégedett a vásárlással
Átvételi pontok
Átvételi pontok

A megrendelt abroncsokat felszereltetheti az ország számos gumiszervizében.

 • 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán u 37