Kinek való a négyévszakos autógumi?

2022-03-22 08:17:00

Csodásan hangzik az ötlet, miszerint örökké búcsút inthetünk a téli-nyári autógumi cserélgetésének, így hát nem meglepő, hogy rengeteg autós szimpatizál a négyévszakos abroncs ötletével.

Tényleg ennyire jó találmány a négyévszakos gumi? 

Ha igen, miért nem tért már át az autósok többsége? 

Olvass tovább a válaszért!

A négyévszakos gumikról őszintén 

Az elnevezés alapján azt várnánk, hogy egy ilyen autógumi tökéletesen tud illeszkedni a téli és a nyári időjárási viszonyokhoz is, ugye? 

Bár az elképzelés valóban remek, ha ezt lehetséges volna tökéletesen megvalósítani egyetlen autógumival, nem alakultak volna ki a téli-nyári szettek sem. 

A négyévszakos gumik – a feltételezésekkel ellentétben - nem ötvözik a téli és a nyári abroncsok pozitívumait, hanem inkább a két típus átmeneteként írhatók le. 

Sem a jeges, havas utakon nem tapadnak úgy, mint a hagyományos téli abroncsok, sem pedig a forró aszfalton nem érik utol a nyári gumikat. 

Sajnos a nem megfelelő tapadás a fékutakra is hatással van, ami a biztonságunk szempontjából nem egy pozitív hír: rengeteg balesetveszélyes helyzet forrása lehet a megnövekedett féktáv és az elégtelen tapadás.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy sajnos nem egy csúcsteljesítményű, multifunkciós abroncsot kapunk a négyévszakos jelzővel illetett termékek esetén, hanem egy olyan autógumit, amely teljesítménye sem a meleg, sem a hideg napokon nem ideális.

Szabályozások a négyévszakos gumikkal kapcsolatban

Egyes országokban külön szabályozások vonatkoznak a megfelelő autógumi használatára vonatkozóan, általában a téli gumikat teszik kötelezővé bizonyos helyzetekben a maximális biztonság érdekében.

Magyarországon jelenleg nincsen semmilyen kivételes szabályozás, mely a négyévszakos gumik használatát korlátozná, viszont a szomszédos országokban már más a helyzet.

Bizonyos időszakokban vagy meghatározott időjárási körülmények között kizárólag kifejezetten téli időszakra szánt gumival lehet közlekedni a következő országokban: Ausztria, Németország, Csehország, Olaszország és Szlovénia.

Ezeken felül Franciaországban és Horvátországban is bizonyos szakaszokon előírhatják a téli abroncs használatát. 

Svájcban nem kötelező papíron, de mégis az: itt nem azért büntetnek, ha nincs téli gumi, hanem azért, hogyha fennakadást vagy balesetet okozol nyári vagy négyévszakos gumival. 

Fontos megemlíteni, hogy a négyévszakos autógumi nem egyenlő az előírt, kifejezetten téli időszakra szánt abronccsal!

A különféle szabályozásokra mindenképpen oda kell figyelni, ugyanis, ha külföldre is szoktál utazni, akkor a négyévszakos autógumi kellemetlen helyzeteket, súlyos büntetéseket okozhat számodra.

Az autógumi biztonsági kellék

Félreértés ne essék, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy négyévszakos abroncsot szeretne-e, azonban a szakértői ajánlások mindenképpen a téli és nyári abroncsok használatát tartják megfelelő megoldásnak.

A döntést mi is Rád bízzuk, viszont, kérlek, vedd figyelembe, hogy a gumiabroncs a biztonságod szolgája, így az évszaknak megfelelő autógumi használata a Te érdeked.

Nézz szét áruházunkban, és találd meg a számodra megfelelő abroncsot!