Az elektromos autók és a változó rezsiköltségek kapcsolata

2022-10-20 18:26:00

Ilyen rezsiköltségek mellett is megéri elektromos autót üzemeltetetned?

Mielőtt felülnénk arra a vonatra, amit a villanyautók iránti érdeklődés trendje indított el, talán tanácsos lenne, ha jobban átlátnánk a helyzetet, ugyanis hiába a korszerű technika, ha így egyszerűen anyagilag nem éri meg egy elektromos kocsit üzemeltetni.

Létfontosságú kérdés, hogy mennyit fizetnünk az áramért, hiszen ez az egyik legjelentősebb befolyásoló faktor abból a szempontból, hogy költséghatékonyan használhatunk-e egy ilyen gépjárművet.

A növekvő árak mellett az elektromos, vagy a hagyományos autó üzemeltetése éri meg jobban?

Az energiapiac árváltozásait nem hagyatjuk figyelmen kívül

Egy régebbi kalkuláció szerint egy átlagos elektromos autó áramköltsége durván két literes fogyasztásnak felelt meg, de azóta nem csak az üzemanyagárak, hanem az elektromos energia ára is változott.

A jelenlegi gazdaságpolitikai és háborús helyzetnek a következményként azonban nehéz aktuálisan írni a jelenlegi költségekről, ugyanis az európai árampiac most hektikus.

Magyarországon jelenleg 2523 kWh éves mennyiséget még csökkentett áron vételezhetünk, de felette már mindig az aktuális piaci áron számláznak, így a rezsicsökkentett árammal nem számolhatunk az elektromos autók esetében.

Ha eddig egy villanyautó vásárlását fontolgattad, ezek a tények némileg jobban árnyalhatják a képet számodra, ugyanis egy ilyen jármű töltése világpiaci áron számolva cseppet sem olcsó megoldás.

Az elektromos autók lényegi előnye így elveszhet

Ezeket olvasva adott a kérdés: így is megéri elektromos autót használni?

Csak képzeld magad abba a szituációba, hogy egy nem várt összegű villanyszámlát kapsz, csak azért, mert minden éjszaka a garázsban töltöd fel az autót.

Persze fel lehet hozni a töltőoszlopot is, mint megoldás, de ezeknek a használata meglehetősen kényelmetlen és körülményes, hiszen előfordulhat, hogy a töltőoszlop éppen nem működik vagy foglalt, és erről csak akkor értesülsz, mikor már odaérsz.

Igaz, erre a problémára már léteznek mobil applikációk is, melyek ezt jelzik előre, de ez így akkor sem túl biztató.

Ezekkel a lépésekkel tompíthatod az energiaárak okozta költségeidet

Az első, amit mindenképpen megemlítenék, az a plug-in hibrid elektromos autó.

Lényegében ezek olyan gépjárművek, melyek villanymotort és hagyományos motort is tartalmaznak, amiből az az előny következik, hogy nem vagyunk ráutalva sem a villamos energiára, sem a fosszilis üzemanyagra, hiszen bármikor átválthatunk az éppen kedvezőbbre.

Gondoljunk bele, mekkora előnyt jelenthetne az, ha éppen az anyagilag kedvezőbb erőforráshoz nyúlhatnánk, anélkül, hogy autót kéne váltanunk!

A másik ide kívánkozó téma a napelem rendszerek.

Ha a házunkban található egy ilyen rendszer, azzal gyakorlatilag energiatermelővé válunk.

Az elektromos autók és a napelemek egy kiváló kombinációt jelenthetnek, hiszen akár a villanyautónk teljes energiaszükségletét lehetőség van így fedezni a napenergiából.

Rezsiáraktól függetlenül a gumiabroncs központi kérdés marad

Az autónk fenntartási költségeinek témája mindig is fontos lesz, de az első helyen akkor is a biztonságnak kell állni, amihez a jó abroncs nélkülözhetetlen.

Találd meg Te is a gumidiszkont.hu internetes áruházában azt az autógumit, ami biztonságossá teszi az útjaidat!