NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Így működnek a keréknyomást mérő rendszerek

2020.11.26. 09:35


Az előző cikkekben már alaposan körbejártuk, mit kell tenni a biztonságos autózás érdekében, kifejezetten az abroncsok szempontjából megközelítve.

Így működnek a keréknyomást mérő rendszerek

Az előző cikkekben már alaposan körbejártuk, mit kell tenni a biztonságos autózás érdekében, kifejezetten az abroncsok szempontjából megközelítve.

De van még egy dolog, ami rendkívül fontos lehet: ez pedig nem más, mint az autókba, vagy abroncsokba beszerelt keréknyomást mérő rendszerek.

Ezeknek az a feladata, hogy ha az abroncsokban nem megfelelő a nyomás, akkor azt jelezzék a sofőrnek, hiszen, ha a nyomás túl sok, vagy esetleg túl kevés, az balesetveszélyes.

Olyannyira fontos szerepük van, hogy az új autókba már kötelező beépíteni 2014. november 1. óta.

Ebben a cikkünkben ennek járunk egy kicsit jobban utána.

Az abroncsokban lévő nyomás fontossága

Ahogy említettem is, a nem megfelelő nyomás akár veszélyes is lehet.

Biztos sokan emlékeznek még a KRESZ könyvekben lévő illusztrációkra, hogy miből lehet látni, ha túl magas vagy túl alacsony a nyomás a kerekekben.

Ha az abroncsok túl vannak töltve, akkor a gumik középen kezdenek el kopni, ha pedig az alacsony nyomás miatt laposabbak, akkor a futófelület két szélén jelentkezik a kopás.

Milyen keréknyomás mérő rendszerek vannak?

Kétféle rendszer különböztetünk meg: az egyik az indirekt rendszer, a másik pedig a direkt.

Előbbi az ABS segítségével érzékeli a guminyomást, így tehát az abroncsokban nincsenek szenzorok, viszont emiatt csak menet közben működik.

A direkt keréknyomás mérők közvetlenül az abroncsokba (mind a négybe) – pontosabban a szelepekbe – vannak beépítve.

Ha a keréknyomás tehát nem megfelelő, akkor a kilométeróránál egy felkiáltójellel ellátott gumiabroncs ábra fog sárgán világítani; innen lehet tudni, hogy a rendszer jelez, és célszerű mielőbb megállni.

A szenzoros abroncsok cseréje

Korábban már írtunk arról, hogy miért érdemes az abroncsok cseréjét szerelővel elvégeztetni(https://gumidiszkont.hu/cikk/miert-szerelovel-csereltessuk-ki-a-gumiabroncsokat-es-ne-otthon-csinaljuk), de a szenzorokkal ellátott abroncsok akár egy újabb okot is szolgáltathatnak ehhez.

Ugyanis, ha egy autón kerékcsere történik, akkor a régi abroncsokból el kell távolítani a nyomásmérő szenzorokat, az új abroncsokba pedig újakat kell tenni.

Másfelől pedig, így is, úgy is szervizbe kellene vinni az autót, hiszen az új szenzorokat tanítani kell.

Ez azt jelenti, hogy ezeket nem fogja felismerni az autó, így pedig hibaforrássá válnak, a hibakódot pedig ki kell üttetni, amiben csak szakember tud segíteni, máskülönben a sárga, felkiáltójeles kerék jó eséllyel folyamatosan világítani fog, és nem fogjuk tudni, hogy megfelelő-e a nyomás az abroncsokban.

A keréknyomás ellenőrzése

Attól függetlenül, hogy ma már rengeteg autóban van keréknyomás mérő, érdemes, sőt, ajánlott bizonyos időközönként ellenőrizni az abroncsokban lévő nyomást.

A konkrét nyomásellenőrzést célszerű gumis műhelyben elvégeztetni, hiszen a szerelők rendelkeznek a szükséges kalibrált mérőeszközökkel, amiknél semmi nem ad pontosabb eredményt.

A legtöbben benzinkutakon szokták ellenőrizni, és végül is, ezzel nincs semmi baj, de fontos tudni, hogy ezek nem hitelesített mérők, így akár sokat is tévedhetnek.

A fentiek miatt fontos tehát, hogy mindig szerelő végezze a kerékcserét (hiszen az abroncsokban lévő szenzorokat is cserélni kell), illetve rendszeresen ellenőrizzük mi magunk is a guminyomást, hogy ne kopjanak el túl hamar és rosszul a gumik.

Ha pedig ez mégis megtörtént, vagy egyszerűen csak új abroncsokra lenne szükséged, látogass el webshopunkba, és rendelj új garnitúrát kedvező áron!

 

 Miért mi?
 • Ingyenes kiszállítás másnapra az ország egész területén
  Amennyiben legalább 4 gumiabroncsot rendel, délig leadott rendelését a következő munkanapon megkapja
 • Főszezonban (minden év március 11-május15.-ig és október 10.-december 31.-ig) a  futárszolgálatok "extrém terhelése" esetén 4-5 munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Kérjük ennek figyelembe vételét a rendelés leadásakor
 • Vegye át személyesen 
  átvételi pontunkon
 • 100% magyar cég vagyunk, 19 éve gumiszereléssel és értékesítéssel foglalkozunk
  így magyar áfás számlát (27 %)állítunk ki minden eladásról
 • 30.000 féle abroncs 
  személy, kisteher, teher, motor gumi, felnik
 • Pénzvisszafizetési garancia 
  ha mégsem elégedett a vásárlással
Átvételi pontok
Átvételi pontok

A megrendelt abroncsokat felszereltetheti az ország számos gumiszervizében.

 • 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán u 37