Így befolyásolta az abroncspiacot 2020

2021-03-14 12:24:00

Így befolyásolta az abroncspiacot 2020

Ahogy a legtöbb iparágat, úgy a gumiabroncs gyártókat sem kímélte a világjárvány okozta helyzet.

Ez nem is igazán a termelésben, hanem sokkal inkább az eladásokon látszik meg, ami miatt persze nagy a kétségbeesés.

De vajon az eladási statisztikák valóban olyan szörnyen alacsonyak lennének, mint ahogyan azt állítják, vagy esetleg túlreagálják?

Ahhoz, hogy ezt eldöntsük, meg kell nézzük a konkrét adatokat, amik szerencsére rendelkezésünkre is állnak.

Honnan jönnek ezek a statisztikák?

Mielőtt megnéznénk a számokat, fontos azt is tudni – a hitelesség kedvéért -, hogy honnan, kiktől is származnak az eladási statisztikák.

Az Európai Gumiabroncs – és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association – ETRMA) jellemzően éves és negyedéves statisztikákat készít a tagok eladásairól.

Csak hogy párat említsünk, a teljesség igénye nélkül: Continental, Bridgestone, Hankook, Pirelli, Michelin, Magyar Gumiabroncs Szövetség.

Az ETRMA tehát idén is elkészítette az előző évi statisztikát, amit most mi is megmutatunk, és megnézzük, valóban jelentős csökkenést hozott-e a vírushelyzet 2020-ban, 2019-hez képest.

Ilyenek voltak az eladások 2019-ben

A 2019-es évben a legmagasabb eladási számokat a személyautókra vásárolt csereabroncsok produkálták: ebből összesen 218.743 darabot sikerült eladni, ami több mint 57 ezer autóra elegendő mennyiséget jelent.

Megnézték külön-külön azt is, hogy a téli, nyári és négyévszakos gumik esetében hogyan alakultak a számok:

téli gumiból 58.200 darab,

nyári gumiból 98.319 darab

és a négyévszakos abroncsokból 19.869 darab került eladásra.

Ezek az adatok nagyságrendileg megegyeznek a 2018-ban produkált számokkal, így jelentős eltérés nem volt ebben az évben.

Nézzük a 2020-as év gumiabroncs eladásait

A tavalyi évben összesen 192.306 darab abroncsot vásároltak csereabroncsként, ami láthatóan kevesebb az előző évi számhoz képest.

Ami viszont igazán érdekes a gyártók szerint, az az, hogy mind a téli, mind pedig a nyári abroncsoknál csökkent az eladott darabszám, ezzel szemben a négyévszakos gumik eladási aránya nőtt.

Számszerűsítve ez a következőképpen alakult:

téli gumiabroncsból 46.577 darab,

nyári abroncsból 85.732 darab,

a négyévszakosból pedig 20.960 darabot adtak el az ETRMA tagok.

Ez azt jelenti, hogy a négyévszakos abroncsok értékesítési statisztikája 2020-ban az előző évhez képest 5%-kal nőtt.

Mi miatt alakulhattak így az adatok?

Ahogy a cikkünk elején is említettük, az eladási számok csökkenését elsősorban a koronavírusnak tudják be, már csak azért is, mert vannak olyan gyártóüzemek, amiket ideiglenesen be kellett zárni.

Azonban a kép ennél egy kicsit árnyaltabb, ugyanis nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a telek egyre enyhébbek, ami miatt sokan nem érzik szükségét annak, hogy lecseréljék a nyári abroncsokat télire (ami egyébként hiba).

Ez lehet az oka annak is, hogy a négyévszakos gumikból a tavalyi évben többet sikerült eladni, mint 2019-ben.

Ez az 5%-os növekedés egyébként nem nevezhető jelentős eredménynek, tekintve, hogy alapvetően nem olyan magas rájuk a kereslet, mint a szezonális abroncsokra, így nyilvánvaló, hogy már egy kisebb emelkedés is látványosabbnak hat.

Te hogy állsz az abroncsokkal?

Bízunk benne, hogy Te is egy felelősségteljes sofőr vagy, és az autódon mindig megfelelő és biztonságos abroncsok vannak.

Éppen ezért, ha szeretnél újakat, nézz szét bátran webshopunkban, keresd ki a számodra leginkább megfelelő abroncsot, és légy részese a számok emelkedésének!