Hiány az autóiparban: vajon a félvezetők után a gumikra is kiterjed?

2021-10-28 17:32:00

Ha nézel vagy olvasol híreket, bizonyára a Te figyelmed sem kerülte el a félvezetők körüli felhajtás.

Az utóbbi időben óriási gondot okozott az autógyártóknak, hogy a beszállítók nem tudták kielégíteni a félvezetőket tartalmazó chipek iránti igényt, ami miatt több neves autógyár (pl. a Volkswagen) is kénytelen volt leállítani ideiglenesen a termelést.

Sajnos azóta már rebesgetnek olyat is, hogy ez a helyzet nem csak a mikrochipek, hanem akár az autógumik gyártása esetén is előállhat, ami sokkal nagyobb fennakadást okozna, hiszen ez nem csak az új, hanem a már használatban lévő gépkocsikat is érintené.

A gumiabroncsgyártás kilátásai

Mielőtt még megijedne bárki, szeretnénk leszögezni: jelenleg nem áll fenn olyan komoly beszerzési probléma, mint amilyen a mikrochipek esetében, így rendkívül kicsi az esélye annak, hogy ily mértékű fennakadások jelentkeznének.

Minden adott a nagy gumigyáraknak, hogy teljesítsék az eddig produkált hozamot, így nem kell attól tartanunk, hogy verekednünk kell az utolsó abroncsokért, ha téligumit szeretnénk.

Azért nem minden fenékig tejfel: a beszállítók mostohagyermekei vagyunk 

Ahogy említettük, globális hiányra, rendkívüli változásra nem számítunk a gumiabroncsok terén, azonban hazánkban így is szembesülünk némi kihívással.

Természetesen a hazai nagyáruházak is külföldi kapcsolatok révén szerzik be az autógumikat, azonban, ha őszinték akarunk lenni, ki kell mondanunk, hogy hazánkat és a hozzánk hasonló kisfogyasztókat eléggé mostohán kezelik.

Sajnos időnként a gyártóknak is priorizálni kell a kiszolgálást illetően, és ilyenkor könnyen előfordul, hogy a döntéshozóknak elsődlegesen a nagyobb megrendelést leadó vevők felé hajlik a keze.

Így történhet meg az, hogyha egy magyar és egy német beszállító egyszerre adja le a rendelést, akkor valószínű, hogy a német fogja előbb megkapni, ha dönteni kell.

Most akkor teljesen kiszámíthatatlan az abroncsbeszállítás?

A fenti állítás ebben a formában erős túlzás lenne.

Aggodalomra nincs ok, hiszen a kereskedők megtanultak már bánni ezzel a helyzettel.

A kulcs az előrelátó gondolkodás mind a kereskedő, mind pedig a vásárló részéről.

Mi, kereskedők megteszünk mindent, hogy gondoskodjunk a rendelések időben történő leadásáról, továbbá a megfelelően nagy mennyiségű készlet tartásáról.

A másik feladat viszont a Tied: ha teheted, ne halogasd az utolsó pillanatra sem a téli, sem a nyári gumi vásárlását!

Rendeld meg időben, így biztosan találsz majd a pénztárcádnak és egyéb paramétereknek megfelelő abroncsot.

Gumivásárlás online

Kényelmes alternatívát biztosítunk számodra az autógumivásárlás terén: a kanapé kényelméből rendelheted meg az épp szükséges téligumiszettet!

Áruházunk széles választékkal vár, így minden típust megtalálsz, továbbá akkor is érdemes szétnézned, ha fontos számodra a megfelelő ár, de akkor sem leszel bajban, ha a kiemelkedően magas minőséget preferálod.

Nézz szét, és rendeld meg Te is időben az idei téligumit