Gumiabroncs pitypangból? Igen, jól olvastad!

2023-01-09 17:11:00

Gumiabroncs pitypangból? Igen, jól olvastad!

Pitypang, gyermekláncfű, cserbóka, tejesgaz – ez csak néhány azokból az elnevezésekből, melyet erre a mezei virágra használnak.

Hívjuk bárhogy, nincs ember, aki ne találkozott volna még a pitypanggal, hiszen még gyógyhatása miatt is gyakran felemlegetik a nevét.

Ám a teák és az óvodások által készített pitypang-ékszerek mellett most más dologról is híres lehet ez a növény: elég jó esély van rá, hogy autógumi készülhessen belőle!

Igen, jól olvastad!

A Continental már évek óta kísérletezik a projekttel, és mostanra már ott tartanak, hogy elmondásuk szerint néhány éven belül akár a sorozatgyártás is elindulhat.

Na de mi értelme pitypangból abroncsot készíteni?

Olvass tovább a részletekért!

Pitypang-abroncs: környezetbarát és egyszerű megoldás

Nem titok, az ötlet kigondolóinak itt is az volt a célja, hogy zöldebbé tegyék az autógumigyártást, ugyanis köztudottan óriási gondokat okoznak az elhasznált abroncsok, melyek feldolgozása rendkívül bonyolult folyamat.

Ezen kívül az is probléma a hagyományos eljárással, hogy a trópusi kaucsukfa nedvét (vagy a belőle készülő terméket) rendkívül messzire kell utaztatni a megfelelő feldolgozás érdekében, azonban így nem csak a gyártás, hanem maga a transzport is óriási károsanyag-kibocsájtással jár.

Ezt hidalja át a pitypang, mely a csökkenő káros anyagok mellett a folyamatot is leegyszerűsítheti, hiszen a szállítási folyamatok minimalizálásával sokkal dinamikusabban, egyszerűbben haladhatna az abroncsgyártás.

A gyermekláncfű előnyei és hátrányai

A Continental választása nem véletlenül esett erre a kedves, sárga virágra, egészen pontosan az orosz pitypangra: a növény nedve hosszú láncú gumimolekulákat tartalmaz, ami kiváló alapanyaggá teszi, és a pitypang-gumik nem maradnak alul a kaucsukból készült társaikhoz képest.

Ez rendkívül nagy előny a környezetbarát hozadékok mellett, hiszen kompromisszum nélkül választhatnánk a bolygókímélő megoldást, ám van egy kis bökkenő: sajnos még küszködnek azzal, hogy elegendő mennyiséget termeljenek belőle a sorozatgyártáshoz.

Bár a gyermekláncfű elég igénytelen növény, a hozama nem volt stabil az elmúlt években, ráadásul az igazi hatékonyság érdekében még kísérleteznek a virág nemesítésével is a jobb gumitartalom érdekében.

Szerencsére a modern technikákkal ezen gondok kiküszöbölése nem lehetetlen, de amíg nem születik rájuk gyakorlati megoldás, addig sajnos kénytelenek vagyunk beérni a hagyományos, kaucsukból készült gumikkal.

Abroncsot vennél? Ne keresgélj tovább!

Van egy jó és egy rossz hírünk: sajnos a kínálatunkban pitypang-gumit még nem találhatsz, de ezen kívül minden más fajtát igen!

A gumidiszkont.hu termékei között találhatsz motorra, személygépkocsira, kisteherautóra is abroncsokat, de egyéb, speciális változatokat is fellelhetsz.

Használd bátran az oldal tetején lévő abroncskeresőt, melybe beírva az adatokat rögtön előtted lesz a lista az elérhető autógumikról!

A kiválasztott terméket kényelmesen, akár a kanapéd kényelméből is megrendelheted, mi pedig a lehető legrövidebb határidővel ki is szállítjuk Neked!