Gumiabroncs jelölések: melyik mit jelent?

2022-07-12 13:22:00

Gumiabroncs jelölések: melyik mit jelent?

Aki először áll neki gumit vásárolni, az bizony megijedhet az abroncsokon található rengeteg jelöléstől.

Melyik mit jelent?

Melyiket kell egyáltalán nekem nézni ezek közül?

Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze pontról pontra, hogy könnyebben tájékozódhass a gumiabroncsok világában!

Jelölések részletes listája

Ugorjunk is fejest a mélybe, és nézzük meg, melyik jelölés mit jelent!

Minden abroncson megtalálható a márkanév, továbbá a mintázatának a neve.

Ez a két adat általában nem okoz még gondot, ám az utána következő szám és betűhalmaz okozhat némi fejtörést.

A többi felirat pontos magyarázatához vegyük alapul a következő jelölést, mely egy valódi abroncson is megjelenhetne ebben a formában: 225/65 R 17 95V

A különböző számok és betűk a következő jelentéstartalmat hordozzák magunkban.

  • 225: az első szám a gumiabroncs szélességét adja meg, méghozzá milliméterben kifejezve. Fontos kiemelni, hogy ez mindig a gumi teljes szélességét mutatja, nem a futófelület méretét!

  • 55: a következő egy arányszám, mely megadja, hogy az oldalfal vastagsága (magassága) az abroncs szélességének hány százalékát teszi ki. (Ebben a konkrét példában ez azt jelenti, hogy az abroncs 123,75 mm vastag.)

  • R: a gumiabroncs szerkezetére utal a következő betű. Az R a radiál szerkezetet jelöli, tehát ilyenkor az abroncs belsejében lévő kordszálak sugárirányban futnak. A másik lehetőség a D lehet, ami a diagonál szerkezetre utal. Ebben az esetben a szálak átlósan (tehát diagonálisan) futnak peremtől peremig. Utóbbival ritkán találkozhatsz, a személyautókon manapság radiál abroncsokat szokás használni.

  • 17: megmutatja, mekkora felnire szerelhető az abroncs. Az érték colban értendő. (1 col =25,4 mm)

  • 95: ez a terhelési indexre utal, tehát megmondja az abroncs maximális terhelhetőségét. A konkrét súlyt itt nem számolás útján kaphatjuk meg, hanem egy erre való táblázatból tudjuk kikeresni, melyik számhoz mekkora súly tartozik. A terhelési index mindig egy kerékre vonatkozik.

  • V: sebesség index. Megmutatja, hogy maximális terhelés mellett mi az a legnagyobb sebesség, mellyel még biztonságosan lehet tartósan közlekedni a gumival. Minden betűhöz tartozik egy konkrét sebességérték, mely szintén egy táblázatból kereshető ki.

Mire figyeljek abroncsválasztáskor?

A gumiabroncsok vásárlásakor mindig az a legfontosabb, hogy az autónk típusának megfelelő darabot válasszuk.

Pontosan emiatt nem érdemes ebben másoktól tanácsot kérni, hiszen különböző autókra eltérő gumi való, ám ne aggódjunk, nem vagyunk elveszve!

A legegyszerűbb, ha megnézzük, milyen adatok találhatók a jelenlegi, cserélendő darabon, és azzal megegyezőt vásárolunk.

Ha mégis bizonytalanok lennénk, az interneten is rengeteg információt lehet találni, de egy gumiszervizben is nyugodtan kérhetünk segítséget.

Gumiabroncs vásárlás a gumidiszkont.hu-n

A gumidiszkont.hu széles kínálatában garantáltan megtalálod a Neked való abroncsot!

A keresgélésben segítséget nyújt a speciális keresőnk, melybe beírva a keresett méretet, ki is listázza a számodra alkalmas gumikat, így Neked csak választanod kell.

Vásárolj abroncsot az otthonod kényelméből a Gumidiszkontnál!