NemIgen

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Amennyiben folytatod a böngészést úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. Engedélyezi?

Gumiabroncs és fogyasztás: mi az összefüggés?

2022.06.09. 18:58


Annyi helyről lehet hallani arról, hogy a gumiabroncs típusa és a fogyasztás szorosan összefüggő dolgok, de ez tényleg igaz? Cikkünkben ezt tárgyaljuk részletesen!

Gumiabroncs és fogyasztás: mi az összefüggés?

Sok helyről hallani, hogy a nem megfelelő gumiabroncs bizony növeli az autó fogyasztását, de ezen beszélgetések során ritkán jut előrébb ez a gondolatmenet, ugyanis legtöbbször nem sikerül hatékonyan megindokolni vagy megcáfolni ezt az állítást.

Cikkünkben most bemutatjuk, mi az összefüggés a gumiabroncs és az autó fogyasztása között!

Abroncstípus és fogyasztás

Ha nagyon röviden szeretnénk arról állást foglalni, hogy van-e összefüggés az abroncs típusa és a jármű fogyasztása között, akkor azt mondanánk, hogy igen, van.

Ennek oka a gördülési ellenállásban keresendő, ugyanis minél nagyobb ez az érték, annál többet fog fogyasztani az autó egy adott sebességen haladva.

Mivel a különféle abroncsok gördülési ellenállása eltérő lehet, így logikusan következik, hogy igenis számít, milyen gumi van az autón, hogyha az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét tartjuk szem előtt.

Milyen mértékben befolyásol?

Az vitathatatlan, hogy a gumiabroncs típusa és a fogyasztás összefüggésben állnak, de fontos szem előtt tartani, hogy ez személyautók esetén egy nehezen mérhető adat, és nincs is túlságosan nagy jelentősége.

A két különböző gumi okozta fogyasztásbeli különbség csak hosszútávon, 50 ezer kilométeres, vagy annál is nagyobb viszonylatban okoz érezhető eltérést, szóval olyan minimális, hogy nem ez alapján érdemes abroncsot választani.

A teherautók esetén viszont már más a helyzet!

Ezeknél a járműveknél a hosszabb utak, súlyos rakományok miatt hamarabb kifejeződik a gumi típusa miatti fogyasztáskülönbség, így érdemes egy szakértővel konzultálni ezzel kapcsolatban.

Tényleg jó, ha kisebb a gördülési ellenállás?

Ha már a fogyasztás és a gördülési ellenállás kapcsolatát boncolgatjuk, akkor érdemes meggondolni azt is, hogy vajon van-e értelme mindenáron az ellenállás csökkentésére törekedni.

Azt már megtárgyaltuk, hogy személyautók esetében nagyon kis mértékben változik a fogyasztás a különféle gumik miatt, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a gördülési ellenállás a tapadással is összefüggésben áll, nem csak a fogyasztással.

A kisebb ellenállás rosszabb tapadást eredményez, aminek következtében nő a fékút, tehát a menetbiztonság csökken.

Ezek miatt még inkább igaz, hogy nem fontos a gördülési ellenállás mindenáron történő csökkentésére törekedni egy hétköznapi autós számára, főleg, hogy a gyártók minden esetben igyekeznek megtalálni az arany középutat a tapadás és a gördülési ellenállás viszonyában.

Mi számít igazán?

Ha a gumik és a fogyasztás kapcsolatát akarjuk boncolgatni, akkor sokkal inkább a guminyomással törődni, ugyanis a túlságosan lapos abroncsok látványosan meg tudják növelni a fogyasztást, ráadásul az abroncs élettartama is csökkenhet, ha tartósan így használjuk.

Ha szeretnéd, hogy optimálisan fogyasszon az autód, akkor a figyelj mindig oda rá, hogy megfelelő nyomás legyen az abroncsokban! 

Ezt egy benzinkúton könnyedén tudod ellenőrizni.

Találd meg az ideális abroncsot a gumidiszkont.hu-n!

Ha esedékes a gumicsere, vagy éppen szükséged lenne egy új, minőségi abroncsszettre, akkor a gumidiszkont.hu kínálatában biztosan megtalálod a Neked valót!

Nézz szét áruházunkban, és találd meg a legjobbat!


Miért mi?
 • Ingyenes kiszállítás másnapra az ország egész területén
  Amennyiben legalább 4 gumiabroncsot rendel, délig leadott rendelését a következő munkanapon megkapja
 • Főszezonban (minden év március 11-május15.-ig és október 10.-december 31.-ig) a  futárszolgálatok "extrém terhelése" esetén 4-5 munkanap alatt tudják kiszállítani a megrendelt gumikat. Kérjük ennek figyelembe vételét a rendelés leadásakor
 • Vegye át személyesen 
  átvételi pontunkon
 • 100% magyar cég vagyunk, 22 éve gumiszereléssel és értékesítéssel foglalkozunk
  így magyar áfás számlát (27 %)állítunk ki minden eladásról
 • 30.000 féle abroncs 
  személy, kisteher, teher, motor gumi, felnik
 • Pénzvisszafizetési garancia 
  ha mégsem elégedett a vásárlással
Átvételi pontok
Átvételi pontok

A megrendelt abroncsokat felszereltetheti az ország számos gumiszervizében.

 • 3529 Miskolc Soltész Nagy Kálmán u 37