Felkészülés a télre: kötelező teendők a biztonságodért

2022-11-20 19:44:00

Felkészülés a télre: kötelező teendők a biztonságodért

Így, november második felében, az advent közeledtével már nem halogathatjuk tovább az autó téli időszakra történő felkészítését.

Ennek a műveletnek alapvető része a nyári gumik télire történő lecserélése, ám ha valóban biztonságosan szeretnénk közlekedni, akkor jóval több műveletet kell elvégeznünk ennél.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket, melyeket érdemes tél elején megejteni, hogy ne kerüljünk bajba az utakon akkor sem, ha váratlanul leesik az első hótakaró!

Abroncscsere: alapteendő minden ősszel

Az első, és legevidensebb kellékek, melyeket a télre való felkészülés során lecserélünk, azok az abroncsok.

Természetesen ilyenkor az első lépés mindenképpen az, hogy ellenőrizzük a gumik épségét és alkalmasságát.

Esetleges sérülés, deformitás vagy 4 mm alatti profilmélység esetén új autógumi beszerzését javasoljuk a biztonság érdekében!

A téli gumi felhelyezése nem csupán menetbiztonsági szempontból fontos, hanem azért is, mert a folyamat során szem elé kerülnek a fékek, rá lehet pillantani a futóműre, így az esetleges hibák is könnyen észrevehetők, és az olajcsöpögésre is könnyebben felfigyel az ember.

Ha igazán profi módon akarjuk végezni ezt a műveletet, akkor a gumicserét érdemes összekötni egy futóműállítással is.

Az előbb említett ellenőrzések szintén a téli-nyári abroncsszettek mellett szólnak, ellenben a négyévszakos gumikkal, hiszen utóbbi esetén a gumicsere hiánya miatt bizony könnyen megfeledkezünk az ellenőrzésről, és csak a súlyos problémákra figyelünk csak fel.

A cserélendő dolgok listája még nem ért véget

Hiba lenne, ha nem gondolnánk át a gumicserétől alaposabban a téli felkészülést.

Fontos, hogy a hűtőfolyadékot fagyálló változatra cseréljük, továbbá a fékfolyadék, motorolaj szintjét is érdemes ellenőrizni ilyenkor.

Az ablakok a rossz időben különös figyelmet kell, hogy kapjanak: a rossz ablaktörlő lapátot cseréljük ki, ugyanis esős, ködös időben tovább rontja a látási viszonyokat, ha nem megfelelően tisztítja a szélvédőt a törlő.

Emellett jégkaparót, esetleg jégoldót is érdemes beszerezni, hiszen sokkal hatékonyabb módjai ezek a befagyott ablakok tisztításának, mint megvárni, hogy kiolvadjanak.

Zordabb időben fontos, hogy véletlenül se induljunk el jeges ablakokkal, ugyanis oly mértékben korlátozzák a kilátást, hogy az nem teszi lehetővé a biztonságos közlekedést!

Te már felkészültél a télre?

A téli felkészülés nem csak a rendőri ellenőrzés, hanem a biztonság miatt is fontos!

Az első fagyok előtt meg kell tenni a fentebb említett lépéseket, melyek tényleg a minimumot jelentik az évnek ebben a szakaszában.

Ha úgy tapasztalnád, hogy az abroncsod már nem alkalmas a téli szezonra, nem kell, hogy pánikba ess!

A gumidiszkont.hu kínálatában megtalálhatod a megfelelő abroncsot, legyen bármilyen típusú autód!

Ha tőlünk rendelsz, a cipekedésre sem lesz gondod, ugyanis a házhozszállítási opciónak köszönhetően maximális kényelemben oldhatod meg az abroncsbeszerzést!