Ezekre a paraméterekre figyelj, ha felnit vásárolsz

2021-04-08 12:20:00

Ezekre a paraméterekre figyelj, ha felnit vásárolsz

A gyakorlott autósok biztosan tudják, hogy mi is az a felni, de a kezdő sofőrök talán nem biztosak benne, vagy legalábbis megesik, hogy keverik a fogalmakat, amivel persze nincs baj, de jobb tisztában lenni ezekkel a dolgokkal.

Az ő kedvükért vegyük át, hogy miről is van szó pontosan: a felni az az alkatrész, amire felkerülnek a gumik - tehát nem összekeverendő a dísztárcsával!

Viszont, az még a tapasztaltabbakon is kifoghat, hogy a felnin szereplő mindenféle betűk és számok mit takarnak.

Pedig ez fontos, hiszen ezeknek a jelöléseknek a segítségével lehet kiválasztani a megfelelő méretű felnit, ami nem csak a biztonság, de a műszaki vizsga sikeressége miatt is fontos.

Nézzük hát meg, milyen paraméterekre kell figyelni, amikor felnit vásárolunk.

A felni átmérője

Ahhoz, hogy jól érthető legyen minden paraméter, vegyünk alapul egy általános példát, ami mentén végig tudunk menni a jelöléseken:

17x8J ET10 5x100

A 17-es szám jelöli a felninek a méretét, ez pedig mindig colban értendő, nem mm-ben vagy cm-ben.

Ez a szám 8 és 18 között lehet, értelemszerűen előbbi a legkisebb, míg utóbbi a legnagyobb lehetséges méret.

A felni szélessége

17x8J ET10 5x100

A következő jelölés a felnin a szélességet mutatja meg, ami a példánkban a 8J.

Ezt általában szintén colban szokták megadni, és a felni teljes szélességét jelöli, de a külső oldalai nem tartoznak bele.

Tehát a szélesség konkrétan azt a felületet jelenti, amit a gumiabroncsok lefednek.

Az ET szám

17x8J ET10 5x100

Ezzel pedig el is érkeztünk az egyik legfontosabb paraméterhez, az ET számhoz, ami tulajdonképpen a felni besajtolási mélysége.

Mit is jelent ez pontosan?

Az ET szám nem más, mint a kerékagy felfekvési síkja, illetve a felni középvonala között mért távolság.

Az előbbiekkel ellentétben ez nem colban, hanem milliméterben értendő.

Erre azért kell kiemelten ügyelni, mert ha az autóra túl nagy ET számmal – azaz mélységgel – rendelkező felnit helyezünk fel, akkor az túl közel kerülhet a tengelyhez, így pedig könnyen megeshet, hogy a féktárcsához fog érni a kerék.

Viszont ennek ellenkezője is lehetséges, vagyis, hogy a sajtolási mélység túl alacsony, ez pedig ahhoz vezet, hogy a felni „túl fog lógni”, ki fog állni az autóból – így pedig garantáltan nem fog átmenni az autód a műszaki vizsgán.

Amire még figyelni kell ezzel kapcsolatban, hogy önmagában nem jelent semmit ez a szám, mindig figyelembe kell venni a felninek a szélességét is.

A felni osztókörét jelölő számok

17x8J ET10 5x100

Végül pedig, az utolsó jelölések a felnin az osztókört jelölik.

A példánkban az 5-ös szám azt jelenti, hogy 5 csavar szükséges a kerekek megtartásához, míg a 100 pedig azt, hogy mekkora a furatok átmérője.

Ez szintén milliméterben értendő.

Így már könnyebb lesz a felni vásárlás

Bár már egyre többen ragaszkodnak az eredeti, gyári felnikhez, ha Te mégis úgy döntenél, hogy másikat szeretnél, remélem, tudtunk segíteni Neked.

Ha pedig még nem találtad meg a megfelelő darabot, nézz szét webshopunkban, ahol nem csak a felnik tekintetében, de gumiabroncsokat illetően is széles kínálattal rendelkezünk!