Ezeket szűrheted le az autógumi kopási mintázatából

2022-02-28 15:26:00

Sok kérdés felmerülhet egy kopott autógumi láttán, valamint akkor is gondolkodóba eshetünk a következő lépést illetően, amikor új abroncsszettet kell vásárolnunk.

Milyen esetekben szükséges autószerelő szakemberhez fordulni?

Mi számít normális és rendellenes kopásnak?

Cikkünkben összeszedtük a komoly problémákra utaló jeleket, valamint azokat a tudnivalókat is, amelyek ismeretében egyedül elintézhetsz bizonyos autógumival kapcsolatos alapteendőket!

Gumikopás: mikor tekinthető normálisnak?

Az autógumi használat közben mindenképpen kopik bizonyos mértékben, ennek a gyorsasága a használat intenzitásától függ.

Egy autógumi a gyártástól számítva maximum 10 évig használható, ám az esetek többségében jóval rövidebb idő után, átlagosan 2-5 évente cserére szorul a futófelület kopása miatt.

A törvényben előírt minimális barázdamélység 1,6 mm, ám a szakemberek javaslata alapján téliguminál 4 mm, nyári esetén pedig 3 mm-es barázdamélység elérésénél már be kell iktatni az új abroncs beszerzését a biztonságos közlekedés érdekében.

A barázdamélységet könnyedén ellenőrizheted Te magad is, ebben akár egy egyszerű 100 forintos érme remek szolgálatot tehet: ha a barázdába téve a külső, ezüst színű rész nem látszik, akkor még rendben van az autógumi állapota.

Ellenkező esetben pedig irány a gumidiszkont.hu webshop, hogy beszerezd az új darabokat!

Rendellenes gumikopásra utaló jelek

A fentebb említett értékek akkor mérvadók, hogyha az abroncs a teljes felületén egyenletesen kopik.

Ha a futófelületre tekintve azt tapasztalod, hogy a külső vagy belső oldalon erősebben kopik a gumi, esetleg ún. kagylós kopást figyelsz meg (ekkor úgy néz ki az abroncs, mintha foltokban koptatták volna le róla a barázdákat), akkor feltétlenül autószerelő szakember segítségét kell kérned.

Ezek a jelek legtöbbször valamilyen futóművel kapcsolatos problémára utalhatnak.

Mindezek mellett, ha a gumi külső szélein kopik le a minta, vagy fordítva, a futófelület középső sávjában, akkor szintén érdemes szakértővel konzultálnod, bár ezek általában a guminyomással hozhatók összefüggésbe.

Akármelyiket tapasztalod, a szakértői segítség kérése mellett mindenképp szükséged lesz új abroncsok beszerzésére.

Autógumi vásárlás esetén a következő paraméterekre  lesz szükséged

Ha abroncs vásárlásra kerül sor, akkor a gumi pontos méretét kell megkeresned, továbbá azt kell eldönteni, hogy téli vagy nyári kivitelben van-e rá szükséged.

A mérettel kapcsolatos információkat a meglévő gumiabroncsról le tudod olvasni.

Ha bizonytalan vagy a méretválasztást illetően, akkor sem kell aggódnod!

A gumidiszkont.hu oldalán lehetőséged van arra, hogy az autód pontos típusát megadva listázza ki a kereső, hogy milyen abroncsot kell rendelned a meglévő gépjárművedre, így biztosan nem fogsz mellé a megvásárolt típussal.

Autógumi vásárlás a gumidiszkont.hu-n

Az autógumi vásárlása gyerekjáték lesz, hogyha a fentebb említett keresőfelületet használod.

Webáruházunkban széles kínálatból válogathatsz, találhatsz pénztárcabarát megoldásokat és csúcsminőségű, prémium abroncsokat egyaránt.

Ne feledd, a megfelelő autógumi biztonsági kellék, nem éri meg halogatni a cserét, ha túlságosan kopottá válik!