DOT-szám: tényleg olyan fontos foglalkozni vele?

2021-11-08 20:02:00

DOT-szám: tényleg olyan fontos foglalkozni vele?

Legyen szó akár téli, akár nyári abroncscseréről, gumivásárlás esetén mindig témává válnak a különféle jelölések.

Ezek közül néhány jelentése és fontossága magától értetődő, de a DOT-szám körül egy időben nagy felhajtás kerekedett.

Vajon valóban indokolt ezzel ennyire foglalkozni?

Cikkünkben erre keresünk választ!

Mi is az a DOT-szám?

A DOT-szám azt mutatja meg nekünk, hogy mikor gyártották az adott gumiabroncsot.

A rövidítése a közvélekedéssel ellentétben nem a „date of tire” kifejezésből ered, hanem a Department of Transportation-re utal, ami az amerikai közlekedési hivatalt jelenti, ugyanis ők vezették be ezt a jelölést.

A DOT-szám 2010 után gyártott abroncsok esetén 4 számjegyből áll, ahol az utolsó kettő szám a gyártás évét jelöli, míg az első kettő azt, hogy az adott év hanyadik hetében gyártották.

Példa: Ha az abroncson azt látjuk, hogy 2817, akkor 2017-ben, a 28. héten gördült le a gyártósorról a szóban forgó autógumi.

Ezen felül a DOT szám a gyártás helyéről is nyújthat információt, ám az egy hétköznapi autós számára nem lényeges adat, inkább érdekesség lehet.

5 éves autógumit vásároltam. Gondot jelent?

A fentebb említett 5 év természetesen csak egy példa, ám le kell szögeznünk: nem, abszolút nem gond. 

Sokan esnek abba a hibába, hogy túlságosan nagy figyelmet fordítanak a DOT-számnak, és megijednek, ha a boltban egy 3 vagy 4 éves autógumit látnak.

Aggodalomra nincs ok, hiszen az abroncsok élettartama 10 év (kivéve, ha használatból adódóan hamarabb elkopik, de az más téma).

Ha egy 3-5 éves gumit veszünk, az még bőven újnak számít, továbbá a gyártók is úgy tervezik a termék összetételét, hogy az egyáltalán ne romoljon akkor sem, ha néhány évet várnia kell az első felnire szerelés előtt.

Mire figyeljünk az autógumi élettartama esetén?

Ha új autógumiról beszélünk, nyugodt szívvel vásárolhatunk 3-4, de akár 5 éves abroncsot is, az még bőven újnak minősül.

Arra kell figyelnünk, hogy akár polcon állva, akár használat közben, ne haladja meg a gumi kora a 10 évet.

Bármilyen jó állapotban is van az abroncs, 10 évnél cserélni kell!

Ami valóban fontos, hogy megfelelő, szakszerű tárolásban részesüljenek a gumik, ezáltal biztosíthatjuk, hogy a maximális időn át megőrizze a minőségét.

Ez sokkal nagyobb befolyásoló erővel bír, mint maga a DOT-szám, hiszen helytelen tárolás mellett egy néhány éves gumi is sérülhet, vagy akár tönkre is mehet.

Autógumi a Te igényeid szerint

Webáruházunk széles kínálattal vár Téged, keress bármilyen gumiabroncsot.

Személyautók, kisteherautók részére egyaránt találsz termékeket a kínálatban, továbbá akkor is érdemes szétnézned, ha a magas minőséget tartod szem előtt, ugyanakkor pénztárcabarát árucikkekből sincs hiány.

Ne halogasd a téligumi beszerzését!