Csúcskategóriás autógumi: megéri megfizetni?

2022-05-11 07:59:00

Csúcskategóriás autógumi: megéri megfizetni?

Az abroncsvásárlás sok esetben hozhat magával kellemetlen érzéseket, főleg, ha a végösszeg kifizetésére kerül a sor.

Egyes márkák azonos típusú gumijai között akár többtízezres különbségek is lehetnek, ami valljuk be, sokunknak jelentős összegnek számít, emiatt hajlamosak lehetünk az olcsóbb terméket választani.

Rövidtávon tényleg pénztárcabarát ötletnek tűnik, de tényleg megéri az autógumin spórolni?

Prémium és budget abroncsok különbségei

Nem lepődünk meg, ha azt mondjátok, hogy próbáltatok már felsőkategóriás autógumit, de nem észleltetek jelentős különbséget az olcsó, vagy a középkategóriás változatokhoz képest.

Ez azért lehet így, mert a minőségbeli különbségek nem az átlagos, problémamentes közlekedésben mutatkoznak meg, tehát nem lesz lényeges változás, ha csak a boltba ugrasz át a kocsival.

A magas minőség akkor mutatkozik meg, amikor 1-2 méter is számít a féktávban.

A veszélyes, mondhatni vészhelyzetekben kapjuk meg azt a pluszt, amivel a prémium abroncsok rendelkeznek: ilyenkor a jobb tapadás következtében rövidebb fékútra számíthatunk, ami sok esetben balesetek elkerüléséhez is elegendő lehet.

Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy mindenkinek minőségi abroncsra van szüksége, de minimum egy középkategóriásra, hiszen itt biztonsági kérdésről beszélgetünk.

A haveromnak bevált az olcsó autógumi - nekem miért ne lenne jó?

Gyakran szembesülünk azzal az érveléssel, hogy a szomszédnak, havernak, sógornak, vagy bárki másnak remekül bevált az olcsó abroncs, így nem érti az illető, miért lenne szüksége neki drágábbra.

Természetesen megértjük, hogy fontos az ismerősök véleménye, de vannak olyan témák, melyben szakértőkkel érdemes konzultálni.

Az autógumi kérdése pont ilyen, hiszen az ezzel foglalkozó személyek több száz, vagy több ezer ember véleményét hallották már, ami már reálisan felvázolja egy abroncs megbízhatóságát.

Gondolj bele, lehet, hogy a barátod egyáltalán nem használta olyan gyakran az autót, mint Te szoktad, vagy lehet, hogy soha nem kellett vészfékeznie vele, tehát nem volt lehetősége igazán tesztelni.

A legnagyobb jószándék ellenére ezen esetekben félrevezetőek lehetnek a tapasztalatok, ám több száz véleményre alapozva már kiderülnek egy abroncs gyengeségei és erősségei is.

Hogyan válasszak abroncsot?

Teljesen normális, ha most kicsit bizonytalan vagy azt illetően, hogy milyen abroncsot is kellene választanod az autódra.

Ne aggódj, a kérdésre nem egyedül kell megfejteni a választ: egy autógumi szervizben készséggel állnak rendelkezésedre.