Continental: a környezetbarát megoldások úttörője

2023-01-23 13:43:00

Continental: a környezetbarát megoldások úttörője

A Continental márkáról valószínűleg mindenki hallott már, akinek autója van, azonban kevesen tudják a cégről, hogy mennyire környezetbarát megoldásokkal rukkol elő újra és újra.

A zöld megoldásokkal nagyon is égető problémákra igyekszik a cég megoldást találni, ugyanis az abroncsgyártás és a használt gumik feldolgozása rengeteg problémát okoz.

Szerencsére a Continental vezetősége nem rest tenni a bolygónkért: az egyik népszerű, és hihetetlenül sikeres megoldása a PET palackok újrahasznosítása kapcsán jött létre, és ezt már hatékonyan alkalmazzák is a sorozatgyártásos termékekben.

Lehetséges, hogy a Te abroncsod is hajdanán egy kólásflakon volt?

Gumiabroncs PET palackból: lehetséges!

Korszakalkotó újításnak számított, amikor először kezdtek újrahasznosított műanyaggal kísérletezni a gumigyártók.

Eleinte – mint oly sok újítás – ez is rendkívül utópisztikusnak hatott, ám a 2022-es évben már sorozatgyártás szintjén is megjelentek azok az abroncsok, melyeknek a váza újrahasznosított PET palackokból készül.

A váz erős poliészter alapú szálakból áll, mely remekül merevíti az abroncsot miután rávulkanizálják a tapadást segítő gumikeveréket.

Egy abroncs előállításához nagyjából 10-15 PET palacknyi műanyagra van szükség.

A Continental egyelőre jellemzően a 205 mm szélesség feletti abroncsok bizonyos típusainál alkalmazza ezt a megoldást (pl. PremiumContact 6 és EcoContact 6 típusok esetén), de nem kizárt, hogy a jövőben más típusoknál is bevezetik.

Az eljárás környezetbarát

A Continental egy tajvani céggel, az Otizzal együttműködve alkotta meg a PET palackos abroncsok technológiáját.

Az eljárás során kémiai feldolgozás nélkül képesek kinyerni a gumiváz gyártásához szükséges poliészter szálakat, így jóval kevesebb szennyezőanyag keletkezik a feldolgozás folyamán, mint a hagyományos újrahasznosítás esetében.

A két vállalat együttműködése kapcsán egy fontos célkitűzés is megszületett: terveik szerint 2050-re már csakis újrahasznosított anyagok felhasználásával, környezetkímélő módon szeretnének abroncsokat gyártani.

Nem csak a PET palackos abroncs köthető a Continentalhoz

A Continental vezetői le sem tagadhatnák, hogy fontos számukra a környezetvédelem, ugyanis nem csak a műanyag-újrahasznosítás terén vezettek be újító megoldásokat, hanem szinte folyamatosan hallani tőlük újabb és újabb ötleteket.

Ilyen ötlet például a gumik hagyományos kaucsuk alapanyagának lecserélése gyermekláncfű alapú gumira.

Kiváló minőségű abroncs készíthető az általuk említett növényből, már csak a nagyüzemi termesztés kérdése vár megoldásra e téren.

Hogy miért jó ez az alternatív gumialapanyag?

Azért, mert így a gyártással és a szállítással járó károsanyag-kibocsátást nagyságrendekkel csökkenthetnék, hiszen nem kellene több ezer kilométert utazni a trópusi területeken élő kaucsukért.

Abroncsot vásárolnál? Irány a Gumidiszkont!

A gumidiszkont.hu kínálatában biztosan megtalálod a számodra tökéletes abroncsokat, legyen bármilyen autód!

Ne aggódj, nem kell elveszned az óriási kínálatban: az oldal tetején lévő kereső segítségével egyszerűen és gyorsan megtalálhatod a számodra tökéletes autógumik listáját.

Még egy jó hír: a megvásárolt abroncsokért nem kell eljönnöd, mi kiszállítjuk az otthonodba, élj az ország bármely részén!

Ugye mennyivel kényelmesebb így?

Ne habozz, rendeld meg a nyári gumidat már most a gumidiszkont.hu kínálatából!