Az elektromos autók és a környezetszennyezés

2022-09-20 13:57:00

Az elektromos autók és a környezetszennyezés

Az elektromos autóról mindenkinek a környezettudatosság jut eszébe, nem véletlen, hogy sok ország célul tűzte ki, hogy 2035 után már csakis ilyen „zöld” járműveket lehessen újonnan vásárolni.

Elsőre csodás gondolatnak tűnik ez az elképzelés, ugyanis a jármű működése során nem keletkeznek káros kipufogógázok, továbbá a töltéséhez szükséges áram is előállítható környezetbarát energiaforrások segítségével, például napelemek vagy vízerőművek által.

Ahhoz azonban, hogy megállapíthassuk, hogy hosszútávon milyen hatást gyakorolnak az elektromos autók a környezetre, érdemes kicsit messzebbről tekinteni az összképre.

Az elektromos autók gyártása

Ha tényleges adatot szeretnénk kapni egy termék környezetkímélő mivoltáról, akkor nem csak a működés közbeni, hanem a gyártás során kibocsátott káros anyagokat is figyelembe kell vennünk.

Mivel az elektromos autók egyelőre egy speciális járműtípusnak számítanak, a gyártásuk is bonyolultabb, mint a hagyományosaké.

A gyártás során rengeteg káros anyag kerül a környezetbe, és az autó egyik központi eleme, az akkumulátor, különösen környezetszennyező és speciális tárolást igényel, ha kivonják a használatból, valamint az akkumulátorhoz szükséges nyersanyagok forrása is véges.

Természetesen az újrahasznosítás lehet egy alternatíva, de még ez a megoldás nem teljesen kiforrott.

Mindezek mellett a fentebbi folyamatokhoz szükséges szállítás során tapasztalható környezeti terhelés felett sem lehet szemet hunyni, így hamar látható, hogy ezek a zöld autók sem annyira zöldek, mint amennyire azt mi gondoljuk.

Töltés: benzinkútból elektromos töltőállomás?

Az elektromos autók elterjedésének egyik nagy gátja lehet a töltés megfelelő megoldása, ami nem csak töltőállomás, hanem a hozzá szükséges idő miatt is nehéz kérdés.

Természetesen van, akinek az otthonában is megoldható, de a legtöbb embernek ez nem opció – főleg a nagyvárosban élőknek -, így muszáj lenne nyilvános töltőoszlopokat használni.

Jelenleg nincs annyi töltőállomás, ami elég lenne akkor, hogyha mindenki elektromos kocsira váltana.

A töltőállomások kialakítása nem kis feladat, és nem valószínű, hogy ezt záros határidőn belül meg lehetne valósítani a gyakorlatban, pláne addig, amíg a benzines autók dominálnak az utakon, így ez ismét egy erős gátat jelent a villanyautók terjedésében.

Abroncsok a gumidiszkont.hu-n, akár elektromos autóra is

Sajnos egyelőre egyértelműen kijelenthetjük, hogy az elektromos autózás elterjedéséhez számos dolgot kell még megoldani, és a környezetbarát mivolta is fenntartásokkal kezelendő jelenleg, hiszen összességében nem biztos, hogy sokkal kisebb környezeti terhelést ad, mint egy hagyományos jármű.

Természetesen mi is reméljük, hogy a fentebb említett gondokra előbb-utóbb születik majd megoldás, hiszen az elektromos autók alapelképzelése valóban remek.

Viszont addig is, a hagyományos autókkal való közlekedéshez elengedhetetlen a megfelelő abroncs.

Legyen akár dízel, benzin vagy elektromos autód, a gumidiszkont.hu-n megtalálod a tökéletes gumiabroncsot, ráadásul házhoz is szállítjuk, így a cipekedéssel sem kell bajlódnod!