A gumijavítás tényleg egy zseniális ötlet?

2021-12-13 08:41:00

A gumijavítás tényleg egy zseniális ötlet?

A gumijavítás sok esetben tűnik egyszerű, költséghatékony megoldásnak, amikor megsérül az abroncs.

Milyen esetekben lehet ezt alkalmazni? 

Szabad-e egyáltalán megjavítani a gumit, vagy mindenképp újat szükséges vennünk?

Cikkünkben utánajárunk, mik az autógumijavítással kapcsolatos igazságok.

Mitől olyan népszerű a gumijavítás gondolata? 

Ahogyan már szó volt róla, a gumijavítás ötlete elsőre remekül hangzik, ugyanis, bizonyos esetekben – például szög okozta defektnél - megkímélhetjük magunkat attól, hogy új abroncsot kelljen vásárolni.

Az autógumi beszerzése sokak számára teher, és nem csak a procedúra, hanem az anyagiak miatt is.

Talán ez utóbbi az az indok, melyek miatt oly népszerűvé vált az abroncsok javítása, pedig, ha jobban utána járunk a dolgoknak, hamar kételkedni kezdünk benne, hogy tényleg jó ötlet-e.

Abroncsjavítás: hátrányai is vannak

Mint mindennek, így a javításnak is vannak hátrányai, és sajnos sokkal több, mint azt elsőre gondolnánk.

Először is, a javított gumiabroncs minősége és várható élettartama jelentősen csökken, hiszen semmilyen javítással nem lehet egy defekt után az eredeti állapotot visszaállítani.

Annak ellenére, hogy nem kapunk gyári minőséget, sajnos a költségek terén sem biztos, hogy olyan jó helyzetben vagyunk: egy igényes abroncsjavítás, mellyel már tényleg tudunk biztonságban közlekedni, árban megközelíti egy új, középkategóriás autógumi árát.

Ezek mellett még az is megemlítendő, hogy nem lehetséges minden sérülést javítani, ugyanis vannak kritikusabb helyek az abroncson (pl. az oldalfal), melyek javítása biztonsági és/vagy technikai okok miatt nem kivitelezhető.

A legnyomósabb ok, mely még a pénzügyeken is felülkerekedik, az, hogy a javított abroncs esetében a későbbi biztonságos közlekedés mindig a javítás minőségén múlik, amelyet sajnos nem tudunk ellenőrizni.

Milyen esetekben ajánlott a gumi javítása?

Az autógumi javításának egyetlen esetben van létjogosultsága: akkor, ha defektet kapunk, és el kell jutnunk a legközelebbi gumiszervizbe. 

Ilyenkor a javítás kifejezetten hasznos és óriási segítség, ami egy rendkívül kellemetlen problémát segít áthidalni. 

Azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy ez csak ideiglenes megoldásnak felel meg, nem hosszútávra!

Számos országban, például Németországban is, tilos az abroncsok javítása, sérülés esetén az egyetlen lehetőség az új abroncs vásárlása a közlekedésben résztvevők biztonsága érdekében.

Hazánkban ugyan megengedett bizonyos sérülések esetén, de ha tehetjük, ajánlatos kerülni, hiszen biztonságunk kárára mehet a látszólagos spórolás.

Új abroncs rendelése a kanapé kényelméből

Tudjuk, hogy sokszor nehéz beiktatni a hétköznapokba, ha valamilyen ok folytán új gumiabroncsot kell vásárolnunk.

A gumidiszkont.hu kínálatát már online, az otthonod kényelméből is átnézheted, és pár perc alatt megrendelheted, amire szükséged van.

A széles kínálatnak köszönhetően garantáltan megtalálod az általad kedvelt típust, méretet és márkát, melynek megtalálásában részletes keresőnk is segítségedre van. 

Nézz szét online üzletünkben, és rendeld meg az aktuális téli gumi szetted!