A gumiabroncs tesztekről őszintén

2021-08-16 10:46:00

A gumiabroncs tesztekről őszintén

Amikor az ember autógumit vásárol, érthető és becsülendő, hogy a lehető legjobban szeretné körüljárni a témát és kiválasztani a legmegfelelőbb abroncsot.

Sokan hagyatkoznak ezeket illetően a különféle gumitesztekre.

Vajon tényleg megbízhatóak?

Érdemes rájuk hallgatni?

Abroncstesztek: mi a lényegük?

A gumitesztek lényege abból áll, hogy adott típusú abroncsokat tesztelnek különféle körülmények között: száraz úton, nedves körülmények esetén, fagyban, hóban. 

Ilyenkor megállapítják, az adott guminak mennyire jó a tapadása az eltérő útviszonyok mellett, sokszor a fogyasztási adatok is a teszt részét képezik.

Az ötlet elviekben jó, hiszen így lehetőségünk nyílna arra, hogy objektíven összehasonlítsuk a különféle márkákat és típusokat, ám a valóság mégsem ez sajnos.

Soha nem fog ugyanaz történni egy tesztpályán, mint a valódi utakon

Ahogy már mondtuk, az elképzelés remek, ami alapján az autógumik tesztelésébe belefogtak, ám nehéz olyat találni, mely kellően objektív hozzáállással vizsgálja az abroncsokat.

Emellett sajnos legkörültekintőbb hozzáállással elvégzett teszt sem képes produkálni az utcán lévő körülményeket: egy tesztpályán mindig mesterségesen alakítják az útviszonyokat, és sokszor az aszfalt is jobb minőségű, mint a normál utakon.

Ezek figyelembevételével már láthatjuk, hogy sok esetben nem érdemes hangsúlyt fektetni a tesztekre, hiszen közel sem a normál útviszonyokat modellezve születtek az eredmények.

Ha nem a teszt, akkor mi lesz a mérvadó?

Autógumit választani nem egyszerű, pláne nem, ha jól akarunk dönteni.

Ha meg akarjuk könnyíteni a saját dolgunkat, akkor érdemes az alábbi szempontokat figyelni a különféle tesztek helyett:

  1. Mindig a megfelelő méretű és típusú abroncsot válasszuk!

  2. Az évszaknak megfelelő autógumit vegyük meg, és cseréljük időben!

  3. Minőségi gumit vegyünk, részesítsük előnyben a magasabb kategóriájú gyártókat a hosszabb élettartam és megbízhatóság miatt.

Ha ezen szempontoknak eleget teszünk a választáskor, azzal nem csak a magunk dolgát könnyítjük meg, de még csak mellé sem tudunk fogni!

Miért nem lehet egyértelműen megmondani, melyik a legjobb abroncs?

Felmerülhet a kérdés benned, hogy mire fel ez a nagy felhajtás az abroncsválasztás körül.

Miért nem lehet egyszerűen megmondani, melyik a legjobb gyártó és típus?

Mindenki másképp és másra használja a kocsiját, így nem lehet általánosítani: furcsa is lenne, ha egy kisméretű, városi autóra és egy mezőgazdasági járműre egyforma gumi kellene, nemde?

Azért, mert a „legjobb” mindig egy egyéni paraméterek és szempontok alapján meghatározható állapot, szóval, ami az egyik autósnak a legjobb, közel sem biztos, hogy a másiknak is az.

Segítség a választásban

Ha továbbra is bizonytalan vagy, vagy bármilyen kérdésed felmerült volna a témát illetően, akkor sem kell aggódnod.

Cégünk munkatársai készségesen állnak rendelkezésedre a kérdéseiddel kapcsolatban, ha arra van szükség.

Webshopunkban megtalálsz minden lényeges információt az egyes gumiabroncsokat illetően, hogy körültekintően tájékozódhass a rendelésed leadása előtt.

Bármilyen abroncsra is van szükséged, webshopunkban megtalálod, és azonnal meg is rendelheted!