Minden, amit a nagyteljesítményű abroncsokról tudnod kell

2020-12-02 09:38:00

Minden, amit a nagyteljesítményű abroncsokról tudnod kell

A korábbi cikkeinkben volt már szó például a gumik méretéről, azok tárolásáról, de még a profilmélységek fontosságáról (https://gumidiszkont.hu/cikk/az-abroncsok-profilmelysegenek-fontossaga) is írtunk.

Most viszont egy kicsit új vizekre evezünk, és bemutatunk egy abroncs fajtát: a nagyteljesítményű gumikat.

A nagyteljesítményű abroncsok (high performance, röviden HP) egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem csak az autósok, de a gyártók köreiben is, hiszen egyre többen használnak ilyeneket.

Persze ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, ám mivel egyre nagyobb teret kapnak ezek a fajta abroncsok, érdemes velük egy kicsit közelebbről is megismerkedni.

Kiknek ajánlott HP abroncsot venni?

Mielőtt jobban elmélyednénk a témában, előtte tisztázzuk, mit is jelent pontosan az, hogy „nagyteljesítményű”, és kiknek is ajánlott ilyen abroncsot venni.

A HP gumik olyan abroncsok, amik az átlagosnál jobban összpontosítanak a tapadásra, irányíthatóságra és a kormányzás pontosságára.

Tulajdonságaiból adódóan egyértelműen kijelenthetjük, hogy leginkább akkor érdemes ilyen gumit felszereltetni az autónkra, ha kicsit sportosabban vezetünk, illetve, ha jobb vezetési élményre vágyunk.

Akkor is érdemes lehet elgondolkozni rajta, ha évente maximum csak pár ezer kilométer erejéig használjuk az autónkat.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, nézzük meg, milyen tulajdonságokkal is rendelkeznek a nagyteljesítményű abroncsok.

A nagyteljesítményű gumik biztonságosabbak

Ezek az abroncsok több fronton is előnyösebbek lehetnek, jobban teljesítenek az átlagos gumiknál.

Legfőképpen javítják az autó irányíthatóságát, hiszen az átlagosnál valamivel puhább az anyagösszetételük.

Ebből pedig az következik, hogy magasabb fokú tapadást is biztosítanak – ami elsősorban a kanyarokban kiemelt fontosságú -, szinte „átölelik” az utat, így kisebb az esélye a kifarolásnak és annak, hogy megcsúszik az autó.

Ennek köszönhetően a megállás is könnyebb lehet: a jobb tapadás miatt hamarabb megállíthatják az abroncsok az autót, így a fékút valamivel lerövidülhet.

Ezek a pozitív tulajdonságok mind száraz, mind pedig nedves úton érvényesülnek.

A futásteljesítmény

A hagyományos abroncsokkal körülbelül 40-60 ezer kilométert lehet megtenni biztonságosan, ami elképesztően sok, így nem véletlen, hogy egy szettet évekig használ az ember.

Bár nehéz objektíven megítélni, de a nagyteljesítményű gumik futásteljesítménye fele ennyi: nagyjából 20-25 ezer km után elkopnak.

Ez leginkább abból fakad, hogy puhábbak a hagyományos gumiknál, így normál használat mellett is jóval gyorsabban használhatatlanná, de legalábbis csereéretté válnak.

Ha pedig emellé még sportosan és dinamikusan is vezetünk, akkor az szintén a gyors kopásnak kedvez.

A nagyteljesítményű abroncsok ára

Az egyik hátránya ezeknek a gumiknak, ahogy fentebb említettük is, a gyorsabb kopás.

A másik, kevésbé előnyös jellemzőjük, hogy valamivel drágábbak is, amihez még hozzáadódik, hogy rövidebb ideig használhatók.

Persze ez ne szegje senkinek a kedvét, hiszen rengeteg olyan előnyös tulajdonsággal bírnak a nagyteljesítményű abroncsok, amik mellett nem lehet elmenni.

Nézz körül Te is webshopunkban, ha új abroncsokra lenne szükséged; nálunk biztosan megtalálod, amit keresel!